Tagtik

Gekste AI-toepassing ooit: Deze rekenmachine voorspelt je sterfdatum!

De ‘calculator van de dood’, zo noemen ze deze nieuwe AI-handigheid die met behulp van kunstmatige intelligentie in staat is de belangrijkste levensfasen tot aan de dood te identificeren en voorspellen.

Deense onderzoekers werken al jaren aan een algoritme dat “vroegtijdige sterfgevallen onder 35-65-jarigen” kan voorspellen, meldt Le Parisien. En tot nu toe zijn de tests tamelijk overtuigend. De resultaten zijn ook verschenen in het tijdschrift 'Nature Computational Science'.

Om de Life2vec AI [Life Expectancy Calculator AI] te ontwikkelen hebben wetenschappers een operationeel model gebruikt dat vergelijkbaar is met dat van ChatGPT. Maar in plaats van tekstuele gegevens te verwerken, analyseert het algoritme levensfasen zoals geboorte, studie, sociale uitkeringen of zelfs werktijden. Volgens hen is het leven immers slechts een reeks gebeurtenissen. Voor hun tests vertrouwden de onderzoekers op gegevens van bijna 6 miljoen anonieme Denen.

AI heeft in 78% van de gevallen gelijk
Professor aan de Technische Universiteit van Denemarken (DTU), Sune Lehmann, legt uit: “Met een zeer jonge groep mensen tussen de 35 en 65 jaar proberen we op basis van een periode van acht jaar (2008 tot 2016) te voorspellen of de persoon zal sterven in de komende vier jaar, tot 2020. Het model doet dit heel goed, beter dan welk ander algoritme dan ook”. Er zijn relatief weinig sterfgevallen in deze leeftijdsgroep, waardoor wetenschappers de betrouwbaarheid van het programma kunnen verifiëren. “Bij overlijden heeft het algoritme in 78% van de gevallen gelijk, bij migraties 73%”, geeft Le Parisien aan.

De tool bevindt zich momenteel nog in de projectfase. Er zitten inderdaad veel vooroordelen in... Onderzoekers weten nog niet of alle onderwerpen op dezelfde manier worden behandeld. Het voorspellen van het risico op kanker, vruchtbaarheid, zwaarlijvigheid... maar ook de kansen om de Lotto te winnen: deze AI-tool zou wel eens een gigantische revolutie in de toekomst kunnen betekenen.

(FVDV with AsD for Tagtik/Source: Le Parisien/Illustration: Unsplash) 

FVDV

FVDV

Franco Vandevelde - Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren