Tagtik

"De Derde Wereldoorlog is begonnen"

Amper enkele uren na de instorting van een brug in Baltimore in de Amerikaanse staat Maryland begonnen complottheorieën zich al vliegensvlug te verspreiden op de sociale netwerken.

Volgens de felsbesproken influencer Andrew Tate was het containerschip Dali dat de brug raakte het doelwit van een cyberaanval. Tot op heden hebben de autoriteiten echter nog geen spoor van criminele activiteit gevonden.

Dinsdag raakte een schip onder Singaporese vlag een pier van de Francis Scott Key Bridge, waardoor de metalen constructie plotseling instortte. Volgens Le Parisien worden zes werknemers die verantwoordelijk zijn voor het uitvoeren van reparaties vermist en zijn ze vermoedelijk dood.

Theorieën zijn wijdverbreid
Terroristen, Israël, Gaza... sinds de verschrikkelijke catastrofe hebben complottheoretici zich zeker niet ingehouden. Vooral Andrew Tate verzekert op X (tegen zijn 9 miljoen abonnees) dat Dali het slachtoffer is geworden van een cyberaanval. “De lichten gaan uit en hij vaart bewust richting de brugpijler […] Buitenlandse agenten vallen de digitale infrastructuur aan. Niets is onaantastbaar”, verklaart hij. Een hypothese van Alex Jones, oprichter van de samenzweringsmedia InfoWars, die eraan toevoegt: “Het lijkt mij opzettelijk. Een cyberaanval is waarschijnlijk. De Derde Wereldoorlog is al begonnen”, meldt Le Parisien. Alex Jones werd veroordeeld voor het in twijfel trekken van een schietpartij in 2012 op de Sandy Hook Elementary School, waarbij 26 mensen op tragische wijze om het leven kwamen.

Geen kwaadwillige handelingen
Volgens de Singapore Port Authority vond het ongeval plaats als gevolg van “een tijdelijk verlies van voortstuwing”. Omstandigheden die vandaag nog moeten worden vastgesteld. Baltimore politiechef Richard Worley sprak onmiddellijk en zei dat er geen kwaad opzet was vastgesteld. “Er zijn absoluut geen aanwijzingen dat dit een terroristische daad is”, verzekerde hij.

(FVDV with AsD for Tagtik/Source: Le Parisien/Illustration: screenshot Youtube livestream)

FVDV

FVDV

Franco Vandevelde - Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren