Tagtik

Poetin organiseert voortaan eigen songfestival met bondgenoten

De Russische president Vladimir Poetin wil in een poging om de banden met zijn bondgenoten aan te halen zijn eigen internationale liedjeswedstrijd organiseren aangezien Rusland niet meer welkom is op het Eurovisiesongfestival.

Oude wedstrijd opnieuw organiseren
Poetin wil namelijk een oude liedjeswedstrijd die van achter het Ijzeren Gordijn was opgestart nieuw leven in blazen. Intervision, oorspronkelijk een socialistisch liedjesfestival voor Oostbloklanden in de jaren zestig, hield als officiële naam op te bestaan na de editie van 1968. Maar ging min of meer verder in het al langer bestaande Sopot International Song Festival. De liedjeswedstrijd verhuisde van Tsjecho-Slovakije naar Polen. 

Open voor de hele wereld
De jaren nadien werd de wedstrijd internationaler en namen artiesten uit alle delen van de wereld deel. In 1977 werd Intervision weer als officiële naam afgestoft. In 1980 vond uiteindelijk de laatste editie plaats van deze populaire liedjeswedstrijd. In 1984 zou Intervision weer kunnen plaatsvinden onder de paraplu van het Poolse festival, maar het verloor veel van haar internationale faam. 

Poetin neemt organisatie over
In 2008 maakte Intervision een comeback en Rusland nam de organisatie van het concours in handen. Dat gebeurde op vraag van president Poetin, die nostalgisch was naar de hoogdagen van het socialistische songfestival. In die tijd nam Rusland ook deel aan het Eurovisiesongfestival, maar de Russen slaagden er de jaren voordien niet in te winnen. Bovendien werden ambassadeurs van voormalige Sovjetrepublieken die Rusland geen punten gaven tijdens het Songfestival op het matje geroepen door Buitenlandse Zaken.

Intervision 2024 ENKEL voor BRICS-landen
Na de editie van 2008 in Rusland ging Intervision alweer de koelkast in, want uitgerekend dat jaar won Dima Bilan het Eurovisiesongfestival voor Moskou.
Maar eind 2023 kondigde het Russische ministerie van Cultuur aan dat Intervision zal terugkeren. Enkel de BRICS-landen zijn welkom. Met deelnemers uit Brazilië, Rusland, India, China, Zuid-Afrika, Egypte, Ethiopië, Iran en de Emiraten belooft het een bonte avond te worden. BRICS is politiek-economisch het tegengewicht van de Amerikaans-Europese samenwerking.

(FVDV for Tagtik/Source: Kyiv Post - Nieuwsblad/Photo: Unsplash)

FVDV

FVDV

Franco Vandevelde - Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren