Tagtik

'Roken tijdens zwangerschap zelfs schadelijk voor kleinkind'

Dat roken ongezond is, weet ondertussen al iedereen op deze aardbol. Maar wist je ook dat moeders die roken tijdens hun zwangerschap niet alleen de gezondheid van hun ongeboren kind in gevaar brengen, maar ook die van hun kleinkinderen?

Nog steeds blijven tien procent van de vrouwen roken tijdens hun zwangerschap, ook al werd al uitvoerig wetenschappelijk bewezen dat de gevolgen voor de gezondheid van hun ongeboren kind dramatisch kunnen zijn. "Drie maanden voor de conceptie stoppen is aangeraden. In die tijd krijgt het lichaam de tijd om alle toxische stoffen te verwijderen. Bij de vrouwen én bij de mannen, want de blootstelling aan sigarettenrook – maar evengoed aan alcohol of andere giftige stoffen – heeft een kwalijke impact op de gezondheid van het sperma en de eicellen, én van de foetus", adviseert de Leuvense professor Lode Godderis in een interview met Het Nieuwsblad.

Vrouwen én mannen stoppen het best met roken en drinken drie maanden voor ze zwanger worden, geeft Godderis als advies. "Op die manier verkleinen ze het risico op complicaties of afwijkingen bij hun kind tot een minimum. Doen ze dat niet, dan kunnen die afwijkingen zelfs tot twee generaties verder blijven doorwerken", stelt professor Godderis.

(Skwadra by Tagtik/Source: Het Nieuwsblad/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren