Tagtik

Doodsangsten op het strand: “het grootste zeedier dat ooit is waargenomen”

In 2020 maakten een vader en zijn dochter een ontspannen wandeling over het strand in Somerset, Engeland, toen ze plots een indrukwekkend wezen opmerkten..

Justin Reynolds en zijn dochter Ruby besloten om het gigantische fossiel dat ze op het strand vonden, op te graven. En het bleek niet om een gewoon dier te gaan. Na uitgebreid onderzoek bleek dat het dier dat deze vader en dochter op het strand in Engeland vonden, de kaak had van het grootste zeereptiel dat ooit werd gevonden. 

Ze vertrouwden hun vondst toe aan de paleontoloog van de Universiteit van Manchester, Dean Lomax. En wat hij achterhaalde, verbaasde de vader en dochter.

“Volgens een studie die op 17 april werd gepubliceerd, werd in 2016 al een soortgelijk fossiel ontdekt door de verzamelaar Paul de la Salle aan dezelfde Britse kust.” Zo meldt de media Demotivateur. Twee fossielen die behoren tot een zeereptiel genaamd ‘ichthyosaurus’, dat 202 miljoen jaar geleden op aarde leefde.

“Het is heel opmerkelijk om je voor te stellen dat gigantische ichthyosauriërs, zo groot als een blauwe vinvis, door de oceanen zwierven in de tijd dat dinosauriërs door het land zwierven in wat nu het Verenigd Koninkrijk is, tijdens het Trias”, benadrukt Dean Lomax.

De ichthyosauriër concurreert met de grootste zoogdieren van onze tijd, waaronder de blauwe vinvis die wordt beschouwd als het grootste dier dat ooit op aarde heeft geleefd. Het is zijn grootte, tot 26 meter lang, die de ichthyosauriër onderscheidt van andere wezens.

(FVDV and AsD for Tagtik/Source: Demotivateur/Illustration: Unsplash)

FVDV

FVDV

Franco Vandevelde - Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren