Tagtik

De paashaas brengt u hopelijk geen konijn

In deze periode van het jaar wordt de verleiding voor heel wat kinderen én volwassenen bijzonder groot om een konijntje aan te schaffen. Heel wat tuincentra, supermarkten en dierenspeciaalzaken verkopen rond deze paasvakantie immers konijnenhokken, rennen en alle benodigdheden voor onze pluizige vrienden met de spitse oren aan promotieprijzen. "Helemaal fout", zegt Lise Bartholomees (25) vzw Jodipro in De Standaard. "Het konijn moet af van zijn knuffelimago."

Al deze reclame leidt echter tot impulsaankopen. Advies­bureau Hopster vraagt daarom om twee keer na te denken voor u een konijn cadeau geeft. Een konijn vraagt immers heel wat zorg. Zo moet het steeds over hooi of stro beschikken, moet er elke dag vers water ter beschikking zijn en moet het diertje kunnen knagen op hout of stokjes. Naast droog korrelvoer, heeft een konijn ook verschillende keren per week nood aan vers fruit en verse groenten. Ook zijn konijnen groepsdieren, als ze alleen gehouden worden, worden ze angstig en krijgen ze stress.

Al te vaak verkommeren konijnen binnen in een te klein hok zonder zonlicht en de nodige aandacht. In het slechtste geval worden ze ergens gedumpt, en dat gebeurt spijtig genoeg bijzonder veel. Volgens konijnenadviesbureau Hopster gaat het om duizenden diertjes per jaar die worden achtergelaten in een bos of park, over een hek gegooid bij de kinderboerderij, of op een tweedehandswebsite geplaatst.

Hopster ijvert ervoor dat de verkoop van konijnen in winkels verboden wordt. "Het is de enige ethische oplossing", klinkt het.

(FVDV for Tagtik/Picture: Pixabay)

FVDV

FVDV

Franco Vandevelde - Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren