Tagtik

Gevluchte Oekraïners weigeren te vechten voor 'corrupt' land

Rusland voert om de haverklap nieuwe rekruteringscampagnes door om de vele gesneuvelde soldaten te vervangen aan het front, maar ook Oekraïne doet moeite om nieuwe soldaten aan te trekken. Alleen verloopt dat niet bepaald vlot.

Oekraïne verhoogt namelijk de druk op gevluchte mannen om naar hun thuisland terug te keren en de wapens op te nemen. Alleen staan die mannen, die bijvoorbeeld in Nederland, België of een ander Europees land een veilig onderkomen voor zichzelf en hun gezin hebben gecreëerd, daar niet voor te springen.

De Oekraïense autoriteiten proberen met heel wat handigheden Oekraïners te overtuigen om alsnog te komen vechten. Zo mogen Oekraïense mannen in het buitenland tot 18 mei hun verlopen paspoort niet verlengen, krijgen ze van hun ambassade ook geen nieuw paspoort meer, noch kunnen ze andere officiële documenten zoals huwelijksakten aanvragen. Ook de dienstplicht werd recent verlaagd van 27 tot 25 jaar. Met al deze maatregelen hoopt Oekraïne een deel van het half miljoen soldaten te vinden die nodig zijn in de strijd tegen de Russen.

"Ons land is in oorlog. Een verblijf in het buitenland ontheft een burger niet van zijn of haar plichten tegenover het thuisland", stelt minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleba klaar en duidelijk op X. “Ik vind het hoe dan ook absoluut onaanvaardbaar dat Oekraïense mannen in het buitenland in restaurants zitten terwijl anderen sterven aan het front”, zei de minister nog aan internationale media.

Maar die Oekraïners die de gruwel van de oorlog zijn ontvlucht, zijn niet meteen geneigd om terug te keren naar hun vaderland.  Verschillende Oekraïners die gevlucht zijn naar België, doen hun verhaal. Dit zei één van hen, wiens identiteit om zijn eigen veiligheid geheim wordt gehouden, in Het Nieuwsblad: "Ik ben geen patriot. Ik wil ook niet strijden voor een land dat, en het spijt me heel hard dat ik dat moet zeggen, verzadigd is van corruptie. Moet ik een land gaan verdedigen waar rechters, politici en ambtenaren corrupt zijn? Waar zelfs chefs in het leger corrupt zijn, terwijl hun soldaten aan het front sterven?"

(SR for Tagtik/Source: Het Nieuwsblad/Illustration picture: Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren