Tagtik

Sponsors Rode Duivels haken plots af voor WK in Qatar

Koerierbedrijf GLS en warenhuisketen Carrefour, twee sponsors van de Rode Duivels, zullen geen klanten en gasten meenemen naar het WK voetbal in Qatar. Dat doen ze omdat ze van oordeel zijn dat de mensenrechten er niet gerespecteerd worden.

“Wij vinden dat dit WK beter niet gebruikt wordt voor commerciële doeleinden”, stelt GLS in een persbericht. De pakjesdienst met hoofdzetel in Amsterdam zal ook geen WK-campagnes voeren in ons land. Supermarktketen Carrefour laat weten dat het wel nog een actie rond de Rode Duivels plant. “Maar die houdt geen verband met het WK.” Ook het Nederlandse elftal zag al sponsors passen voor een trip naar het Midden-Oosten. ING Nederland, de Nederlandse Loterij, Albert Heijn, KPN en Bitvavo. Die vijf sponsors van de Nederlandse nationale ploeg lieten vorige week al weten dat ze niet naar Qatar zouden reizen.

De Belgische Voetbalbond is vooraf in dialoog gegaan met zijn sponsors over Qatar en wil ter plekke enkel samenwerken met bedrijven die een charter voor mensenrechten en arbeidsomstandigheden getekend hebben. Zes andere sponsors van de Rode Duivels spreken zich unaniem uit tegen de mensenrechtensituatie in Qatar, maar gaan voorlopig nog niet verder dan hun steun en vertrouwen uit te spreken in het plan van de bond.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren