Tagtik

Het vreemde wereldrecord van Jepchirchir

De Keniaanse Peres Jepchirchir heeft zondag de marathon van Londen gewonnen in 2 h16’16” en verbrak daarmee het wereldrecord in een wedstrijd voor vrouwen alleen. Ze blijft wel nog steeds meer dan 4 minuten onder de tijd van de Ethiopische Tigst Assefa.

Peres Jepchirchir brak zondag het wereldrecord op de marathon, maar ze is bij lange na niet de snelste vrouw ter wereld over de 42,195 km. De Keniaanse olympisch kampioene won in de straten van Londen in 2 uur 16’16”, maar was nog ver verwijderd van de 2 uur 11’52” die de Ethiopische Tigst Assefa vorig jaar in Berlijn liep. En toch heeft ze officieel haar plaats ingenomen op de lijst van de Internationale Federatie.

Vreemd? Ja en nee. Want de sportautoriteiten realiseerden zich ruim tien jaar geleden dat vrouwelijke marathonlopers niet op gelijke voet stonden, afhankelijk van het feit of ze wel of niet deelnamen aan een wedstrijd waarbij ze konden profiteren van de hulp van een mannelijke haas. Daarom zijn er twee soorten records: die voor wedstrijden waarin atleten van beide geslachten tegelijk starten en die waarin de vrouwen eerder starten dan de mannen en alleen kunnen profiteren van de hulp van hun gelijken. Zo schreef de 30-jarige Peres Jepchirchir zondag geschiedenis door de 2 h17’1” van haar landgenote Mary Keitany in 2017 op dezelfde locatie te verbeteren.

”Ik dacht dat de race snel zou gaan en dat het record verbroken zou worden, maar ik had niet verwacht dat ik het zou zijn”, verklaarde Jepchirchir. Maar ik deed het omdat ik in mezelf geloofde”. Dat is genoteerd.

Bij het ingaan van de laatste kilometer stonden er nog steeds vier (letterlijk) op dezelfde lijn, nek aan nek, klaar om de laatste meters aan te gaan. En niet zomaar vier: Peres Jepchirchir met haar zwarte pet die haar kleurrijke haar verbergt, Tigst Assefa, Joyciline Jepkosgei uit Kenia (winnaars van de marathons van New York 2019 en Londen 2021) en Megertu Alemu uit Ethiopië (hier vorig jaar tweede). In deze sprint van koninginnen bleek Jepchirchir de beste, met een versnelling op 500 meter van de streep waarop geen van haar rivalen kon reageren, met Assefa die zeven seconden later tweede werd.

Buiten de tijd liet de Olympisch kampioene zien dat ze een van de belangrijkste kanshebbers zal zijn om zichzelf op te volgen. Het was mijn laatste race voor Kenia voor Parijs,” zegt ze, “en ik weet nu dat ik een grote kans maak om mijn titel te verdedigen.” Aangezien dit de laatste grote test was voor de hooglandlopers voor de Spelen, is het moeilijk voor te stellen dat ze niet geselecteerd zal worden. Het valt nog te bezien of het beruchte moeilijke Olympische parcours haar zal liggen. Als ze wint, zou ze de eerste vrouw zijn die haar titel op de marathon kan verlengen.

(Redactie/L’Équipe via Tagtik/Pic : L'Equipe)

Ook dit kan u interesseren