Tagtik

Vloed des doods: 9 lijken spoelen aan

Deze week schudde een golf van verdrinkingen Gabon (Centraal-Afrika) wakker. Woensdag maakte het ministerie van Binnenlandse Zaken bekend dat er sinds het begin van de week negen lichamen zijn gevonden op het strand van de middelbare school Léon Mba. Tragische sterfgevallen die worden toegeschreven aan een “toename van de getijden als gevolg van klimaatverandering.”

Slechts vier van de ontdekte slachtoffers werden formeel geïdentificeerd als adolescenten met de Gabonese nationaliteit. Na berichten over verdwijningen afgelopen zondag zijn huiszoekingen uitgevoerd door lokale autoriteiten. Het waren lokale bewoners en leden van een vereniging die verantwoordelijk is voor het schoonmaken van de stranden die de vreselijke ontdekking deden en alarm sloegen.

Het is in deze periode enorm warm in Gabon en inwoners zoeken verkoeling in zee. Het hoofd van de maritieme weerdienst, Hélène Kengue, raadde vorige week al iedereen af om nog te gaan zwemmen door de heftige getijden. Ze adviseerde tevens om de toegang tot stranden te beperken, “in afwachting van een naderende piek”, meldt Linfo.re. Ze benadrukte dat de getijden dezer dagen zo heftig zijn en tot de hoogste van vóór 2033 behoorden. Ter vergelijking: de getijdenhoogte in Libreville schommelde over het algemeen tussen 1,60 en 1,80 m, maar bereikte afgelopen zondag meer dan 2,50 m.

Ondanks de aanbevelingen van de experte, bleef het strand van Lycée Léon Mba open om te zwemmen, zonder enig toezicht en met de noodlottige gevolgen die we kennen.

(Tagtik/Source: Linfo.re/Illustration: Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren