Tagtik

Mirakel in Death Valley: meer ontstaat op droogste plek in Verenigde Staten

Een meer kwam onlangs weer tot leven in het hart van Death Valley in de Verenigde Staten, een even vluchtige als opmerkelijke gebeurtenis.

Death Valley ligt 85 meter onder de zeespiegel en staat bekend als de droogste plek in de Verenigde Staten. In 2023 brak de regio zelfs het wereldhitterecord met een temperatuur van 56,7°C. Maar de afgelopen zes maanden heeft de regio te maken gehad met uitzonderlijke regenval, na verschillende stormen die Californië troffen. Terwijl Death Valley normaal gesproken slechts 5 cm neerslag ontvangt, is er de afgelopen zes maanden al meer dan 10 cm gevallen.

Badwater, meestal een uitgestrekte witte vlakte onder de hete zon, is nu omgetoverd tot een groot meer dat toeristen verwelkomt die graag een unieke ervaring willen: kajakken en paddleboarden in dit woestijngebied.

Nichole Andler, parkwachter, reageerde op deze uitzonderlijke gebeurtenis in US News: “Het is het laagste punt in Noord-Amerika. Het gaat dus water verzamelen. Het is heel uitzonderlijk om hier zoveel water te hebben als nu. Het is zeldzaam dat het meer zo diep is."

Deskundigen schatten dat het meer tot april zichtbaar zal blijven voordat het verandert in een grote modderpoel, waarna het volledig opdroogt en terugkeert naar wat het was: een brandende woestijnruimte.

(Tagtik/Picture: Jojo via Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren