Tagtik

"China moet stoppen met Rusland te steunen"

Volgens NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg kan China niet goed bevriend zijn met Rusland én met het Westen: daarom moet China stoppen met het steunen van Rusland in het conflict met Oekraïne.

In de voorbije jaren hebben China en Rusland de banden aangehaald, zowel op militair als op economisch vlak. Allebei werden ze immers getroffen door sancties van de Verenigde Staten en zijn bondgenoten. 

In Berlijn verklaarde de NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg dat China de oorlogseconomie van Rusland steunt door de levering van onder meer hoogwaardig technologisch materiaal. Daarmee is Rusland in staat om raketten, tanks, vliegtuigen en betere satellieten te produceren.

"China zegt dat het goede relaties met het Westen wil. Tegelijkertijd blijft Peking het grootste gewapende conflict in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog aanwakkeren. Ze kunnen niet van twee walletjes eten", aldus de baas van de NAVO. "In het verleden hebben we de fout gemaakt om afhankelijk te worden van Russische olie en gas. We mogen die fout niet herhalen met China door afhankelijk te worden van zijn geld, zijn grondstoffen, zijn technologieën."

In mei heeft Russisch president Vladimir Poetin een reis gepland naar China voor besprekingen met de Chinese president Xi Jinping.

(PP/Source: Reuters/Illustration picture: Unsplash)

PP

PP

Sport and data journalist @Tagtik

Ook dit kan u interesseren