Tagtik

Oekraïense generaal: “Ik zie geen manier waarop we de oorlog alleen op het slagveld kunnen winnen”

Al wekenlang wordt gewag gemaakt van een nieuw groot Russisch offensief. De Oekraiëners proberen zich voor te bereiden op de gruwel die op komst is, maar de angst om volledig overrompeld te worden door de troepen van Poetin is reëel. Dat erkent ook generaal Vadym Skibitsky, adjunct-chef van de Oekraïense militaire inlichtingendienst HUR.

De Oekraiëners probeerden zich de afgelopen weken te behelpen met de kleine hoeveelheid wapens en munitie die nog beschikbaar was. Ook al worden ze intussen opnieuw bevoorraad door hun westerse bondgenoten, toch lijkt het stilaan een extreem moeilijke klus te gaan worden om de Russen terug te dringen. 

Rusland wil volgens experts het strategisch belangrijke stadje Chasiv Yar veroveren, het laatste bolwerk van het Oekraïense leger in de oblast Donetsk. “Het is slechts een kwestie van tijd voor Chasiv Yar hetzelfde lot ondergaat als Avdiivka: naar de vergetelheid gebombardeerd door de Russen”, stelt de Oekraiënse generaal  in een interview met The Economist. 

Mogelijke onderhandelingen met Rusland lijken dan ook op lange termijn onafwendbaar, stelt de generaal. "Ik zie geen manier waarop we de oorlog alleen op het slagveld kunnen winnen."

Hij ziet dan ook geen andere mogelijkheid dan in gesprek te gaan met de Russische bezetter. “Zelfs als we de Russische troepen kunnen terugduwen tot aan de grens – wat steeds meer onwaarschijnlijk lijkt – zou het de oorlog niet beëindigen. Zulke oorlogen kunnen alleen eindigen met een verdrag. Beide partijen strijden nu om de meest gunstige positie bij het begin van potentiële gesprekken.” Volgens Skibitsky kunnen die onderhandelingen bovendien pas “ten vroegste in de tweede helft van 2025” beginnen.

(SR for Tagtik/Source: The Economist - Reuters - AFP - Nieuwsblad/Illustration picture: Eduard Delputte for Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren