Tagtik

Ook je huisdier kan een hitteslag of beroerte krijgen bij hoge temperaturen

Wij weten maar al te best wat we moeten doen bij warm weer: verkoeling zoeken, de zon mijden en veel drinken. Wij doen dit in een reflex. Maar voelen dieren dezelfde warmte? Zoeken zij ook zelf verkoeling?

Huisdieren hebben het graag warm en gaan soms zelfs pal in de zon liggen. Het is ook geen goed idee om je huisdier te gaan overgieten met ijskoud water want dan krijgen ze een thermoshock. De bloedvaten aan de buitenkant van het lijf gaan daarbij helemaal dicht. Hierdoor hou je de hitte als het ware vast in het lijf.

Zwarte honden en katten trekken nog meer de zon aan. Dieren die lijden aan obesitas hebben ook meer kans op een hitteberoerte. Een dikke pels zorgt ook voor nog meer warmte.

Laat je hond ook nooit achter in de auto, want daar kan de temperatuur snel hoog oplopen, wat levensgevaarlijk is!

Wat kan je doen om je huisdieren te helpen afkoelen?
-Maak de dieren goed nat met iets tussen warm en lauw water
-Wat ook helpt: zakjes met ijs op de buik of onder de oksels leggen, een nat deken rond het dier doen, voor verluchting zorgen (met ventilator, leg ze in de tocht …).
-Ververs regelmatig het water; vers fris water maar niet ijskoud!
-Maak een zomerijsje op basis van bouillon; uren fris lik-plezier verzekerd
-Plaats een kinderbadje buiten; je huisdier zal er maar al te graag gaan inliggen

Hoe merk je dat je hond een hitteslag of beroerte krijgt?

"Er zijn een aantal tekenen van zo'n beroerte die je als baasje echt wel moet herkennen. Een van de eerste tekenen is uitvoerig hijgen zonder dat er een inspanning is geleverd. Bij katten en honden zie je een constant gehijg dat niet ophoudt zonder dat het dier een inspanning heeft geleverd", vertelt dierenexpert Kris Dusauchoit op Radio 2. Het tweede teken: "Uitzonderlijk veel speekselverlies. Katten en honden maken speeksel aan om hen te helpen afkoelen. Want katten en honden kunnen eigenlijk maar op een beperkt aantal plaatsen op hun lichaam zweten en afkoelen: de onderkant van de pootjes en de tong. Ze hebben geen poriën op de rest van hun lijf."

Een andere plaats waar je het kan zien: “Als je kijkt naar hun tandvlees, moet dat normaal een zalmroze kleur hebben. Wanneer een kat aan het oververhitten is, wordt dat bloedrood. Omdat heel veel bloedvaten uitzetten. Katten of honden zitten echt in de gevarenzone wanneer ze braken of bloederige diarree krijgen. Want dan weet je dat je de alarmfase al voorbij bent. Het is een medische urgentie geworden. Haast je naar je dierenarts! Intussen moet je er alles aandoen om je hond of je kat mee te helpen afkoelen."

(Skwadra by Tagtik/Source: Radio 2/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren