Tagtik

Zo kies je het juiste speelgoed voor je huisdier

Speel jij veel met je hond of kat? Spelen is dé manier om de onderlinge band te versterken en de overtollige energie van je huisdier kwijt te geraken.

Honden en katten zijn dieren die graag jagen, vastpakken en bijten, dat is hun natuurlijk gedrag. Bovendien moeten jonge dieren hun tanden nog wisselen. Ze hebben dus, net als peuters, behoefte om te bijten. Als je dus wil vermijden dat jouw schoenen of het tapijt eraan moeten geloven, is het aangeraden om puppy-bijtspeelgoed aan te schaffen. Zorg voor variatie in speelgoed en richt de aandacht op het speeltje zelf en niet op jouw handen. Dit om te vermijden dat je kat zijn tanden of klauwen in je handen zet.

Degelijk en duurzaam dierenspeelgoed
In pluchen knuffels uit de winkel blijven dieren bijten tot deze aan flarden zijn. Zij kunnen tevens geen onderscheid maken tussen dit ‘dierenspeelgoed’ en de knuffels van kinderen. Kies voor je hond voor een speeltje in onverwoestbaar rubber.

Houdt je hond van apporteren, gebruik dan altijd een bal of dummie. Gebruik geen takken, want soms vangt de hond de tak verkeerd op of breekt die in de keel of luchtpijp. Zo kunnen ze hun bek, keel of luchtpijp beschadigen.

Dierenexpert Kris Dusauchoit geeft advies op Radio 2: “Je koopt best dingen die hondbestendig zijn. Je hebt bijvoorbeeld harde, rubberen botten die hol zijn. Je kan daar van alles in stoppen, van speciale smeersels tot hondensnoepjes. Honden ruiken dat er iets in zit. Ze kunnen uren zoet zijn met dat eruit te krijgen. Dat is trouwens ook ideaal speelgoed voor dieren die niet alleen kunnen zijn. Koop ook speelgoed op maat van je dier.”

Braintrainers en dierenpuzzels
Deze zijn bedoeld om je hond geestelijk uit te dagen en mentaal te stimuleren. Er bestaan speciale kommen waarbij je hond moeite moet doen om het eten er uit te halen. In zo’n ‘antischrokbak’ moet de hond zijn eten proberen te pakken met de snoet of poot.

Kris Dusauchoit: “Er bestaan ook puzzels voor honden en katten. Vergelijk maar met kleuterpuzzels waar je dingen omlaag en omhoog kan schuiven. In een dierenpuzzel zit daar een snoepje onder. Zelf leren ontdekken stimuleert het brein van kat en hond.”

(FVDV for Tagtik/Source: Radio 2/Illustration picture: Unsplash)

FVDV

FVDV

Franco Vandevelde - Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren