Tagtik

Meer knuffelhormoon dankzij een huisdier

Mensen hebben tijdens de coronatijden wellicht ondervonden hoeveel ze aan een huisdier hebben.
Huisdieren bezorgen mensen vreugde en zijn tevens goed voor de gezondheid. De Vlaming heeft massaal huisdieren en dat is goed voor ons omwille van het ‘knuffelhormoon’.

Van waar komt de naam ‘knuffelhormoon’?
Bij een aanraking komt in ons lichaam het zogenaamde ‘knuffelhormoon’ oxytocine vrij. Dit zorgt ervoor dat angst en stress verminderen en we ons rustiger gaan voelen. Het geeft een gevoel van veiligheid en verbinding.

Hoe en wanneer wordt dit hormoon aangemaakt?
Er gaat natuurlijk niets boven een échte knuffel, maar toch zijn er verschillende manieren om dit hormoon aan te maken, zelfs zonder knuffelen. Denk maar eens aan de periodes van de lockdown; veel mensen waren angstig en hunkerden naar contact. Mensen zonder knuffelpartner hadden het écht wel moeilijk. Toch zijn er manieren om zonder knuffelpartner het hormoon oxytocine aan te maken: een teddybeer, het krijgen (én geven) van een complimentje, intens oogcontact, yoga, meditatie … kunnen mensen een goed gevoel geven en zorgen voor verbinding.

Knuffelen met je huisdier
Het aaien en knuffelen van je huisdier kan gunstig zijn om het knuffelhormoon weer op peil te brengen. Wetenschappelijke studies hebben bewezen dat het zorgen voor huisdieren zorgt voor een verhoging van de oxytocinespiegel. Het is prettig om een huisdier te aaien en te knuffelen: het geeft een prettig gevoel niet alleen te zijn, het voelen van de hartslag is rustgevend, vermindert stress en woede …
Redenen genoeg dus om dat huisdier toch maar in huis te halen en goed te verzorgen!

Circulation, het tijdschrift van de American Heart Association, publiceerde volgende onderzoeksresultaten:
-het bezit van een hond verlaagt het risico op overlijden door welke oorzaak dan ook, met 24%
-voor mensen die al een beroerte of hartaanval hebben gehad, daalt het risico met 31% als ze een hond hebben.

(FVDV for Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

FVDV

FVDV

Franco Vandevelde - Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren