Tagtik

Ronaldo verkoopt zijn club Cruzeiro

Voormalig Braziliaans international Ronaldo (47) kondigde maandag de verkoop aan van zijn club Cruzeiro, een van de meest prestigieuze teams van Brazilië. Hij nam de club twee jaar geleden over toen die wegkwijnde in de tweede divisie.

“Mijn missie is volbracht. Het was altijd mijn idee om Cruzeiro opnieuw op te bouwen, het terug te brengen waar het thuishoort en, wanneer de tijd daar was, het over te dragen aan de juiste persoon,” zei de winnaar van de FIFA Wereldbeker 2002 op een persconferentie op het hoofdkantoor van de club in Belo Horizonte (zuid-oost Brazilië).

Naast hem was de nieuwe eigenaar aanwezig, Pedro Lourenço, een miljonair die een van de grootste supermarktketens van het land leidt, Supermercados BH. Er zijn geen details vrijgegeven over het nieuwe aandeelhouderschap, maar lokale media beweerden dat de nieuwe eigenaar, net als zijn voorganger, een belang van 90% zal hebben, ter waarde van 600 miljoen reals (110 miljoen euro).

Van “intensive care” naar “ziekenhuisbed

In december 2021 verwierf ‘El Fenomeno’ een belang van 90% in Cruzeiro, de club waar hij in 1993 zijn carrière begon, voor ongeveer 400 miljoen reals. De club uit Belo Horizonte, viervoudig Braziliaans kampioen en tweevoudig winnaar van de Copa Libertadores, kampte op dat moment met een financiële en bestuurlijke crisis die ertoe had geleid dat de club in 2019 degradeerde naar de tweede klasse. Cruzeiro keerde onmiddellijk terug naar de hoogste klasse onder het voorzitterschap van Ronaldo, die de schuld van de club halveerde. Momenteel staat de club 7e (van de 20) in het Braziliaanse kampioenschap.

De voormalige speler van PSV Eindhoven, Inter Milaan, FC Barcelona en Real Madrid ontsnapte vorig seizoen echter niet aan kritiek voor wat werd gezien als teleurstellende resultaten, waarbij Cruzeiro als 14e eindigde. Maar toen het op de verkoop van de club aankwam, wilde de winnaar van de Ballon d’Or van 1997 en 2002 het belangrijkste onthouden: Cruzeiro lag “op intensive care” en ligt nu “comfortabel in een ziekenhuisbed”.

(Vincent Villa/L’Équipe via Tagtik/Pic : L'Equipe)

Ook dit kan u interesseren