Tagtik

Swiatek: “Net als Rafa tegen Medvedev"

Iga Swiatek, die zaterdag in Madrid de titel veroverde na een adembenemende finale (6-4, 4-6, 7-6 [7]) tegen Aryna Sabalenka, zei dat ze geïnspireerd was door de wedstrijd van Rafael Nadal tegen Daniil Medvedev op de Australian Open van 2022.

“Hoe voel je je na deze epische overwinning (6-4, 4-6, 7-6 [7]) op Aryna Sabalenka in de finale van de WTA 1000 in Madrid?

Oh, God, ik weet het niet. Veel emoties. Maar ik ben heel trots op mezelf en heel blij, want als je zulke wedstrijden speelt en zo hard moet vechten, maakt dat alles nog beter.

Hoe heb je het voor elkaar gekregen om zo’n hoog niveau meer dan 3 uur vol te houden?
Fysiek en tennisspeltechnisch was ik niet verrast, maar ik was wel verrast dat ik me mentaal het beste voelde in de derde set. Ik had het gevoel dat ik twee uur lang moest vechten en dat lukte niet echt. Ik dacht: “Oh, mijn God, ga ik me straks wat meer ontspannen voelen? Dat was niet echt het geval, maar na twee uur wel. Het verraste me.

Eén ding dat in me opkwam, was dat Rafa volgens mij al een paar van dit soort wedstrijden heeft gehad. Maar ik weet nog precies toen hij tegen (Daniil) Medvedev speelde in Australië (Australian Open finale 2022, 2-6, 6-7, 6-4, 6-4, 7-5) en het klikte. Hij worstelde ook een tijdje, hij was gespannen en ik denk dat hij gestrest was. Maar zo voelde ik het. Het gaf me hoop dat er misschien iets zou klikken, zelfs na twee uur.

Hoe zou je deze wedstrijd beoordelen vanuit emotioneel en tennisoogpunt?
Ik denk dat het de meest intense en gekke finale was die ik ooit heb gespeeld.

Het is de enige grote titel die je niet op gravel hebt gewonnen. Hoe voelt het om alles op gravel te hebben gewonnen?
Ik heb nooit over dat soort dingen nagedacht, want voor mij is elk toernooi zijn eigen verhaal. Maar het is zeker leuk om het op mijn Wikipedia-pagina te hebben. Ik weet zeker dat als ik terugkijk, misschien over een paar jaar, het veel zal betekenen. Maar voor nu ben ik gewoon blij dat ik dit toernooi heb gewonnen. Het maakt niet uit of ik het eerder heb gewonnen of niet. Ik probeer elk toernooi dat ik speel te winnen.

Redactie L’Équipe/L’Équipe via Tagtik/Pic : L'Equipe)

Ook dit kan u interesseren