Tagtik

De grote troeven van aardbeien en zo bewaar je ze langer

We zien ze dezer dagen meer en meer: die overheerlijke aardbeien! Wist je dat aardbeien echte vitamine C bommetjes zijn? Alleen een kiwi doet beter. Een portie aardbeitjes per dag voorziet jouw lichaam reeds voor de nodige vitamine C.

Ook om volgende redenen zetten we ze vaker op het menu:

-ze bevatten veel kalium wat bloeddrukverlagend werkt
-het is een gezond ‘snoepalternatief’: 100 gram aardbeitjes (=ongeveer 6 stuks) bevatten 28
kilocalorieën. Banaan bevat 3 keer en ananas dubbel zoveel natuurlijke suikers.
-goed tegen rimpels: vitamine C is nodig voor de aanmaak van collageen, de stof die de veerkracht en elasticiteit van je huid stimuleert. Maar aardbeien bevatten ook ellaginezuur; dit helpt bij de negatieve effecten van o.a. roken en zonlicht op de huid.

Maar hoe houden we deze lekkere maar tere vruchten nu langer vers?

Hiervoor bestaat er een eenvoudig trucje. Zo ga je te werk:
Neem een kom en doe hierin 8 delen koud water en 1 deel azijn. Leg hierin de aardbeien met de kroontjes er nog aan. Laat ze hier enkele minuten inliggen zodat de bacteriën en eventuele sporen onschadelijk gemaakt worden. Spoel vervolgens onder de kraan met koud water af. Laat ze verder drogen in een vergiet (een slazwierder kan ook). Keukenpapier helpt om goed te drogen. Leg dit keukenpapier dan ook in het doosje waar je ze in bewaart in de koelkast. Zo bewaar je ook andere bessen zoals braambessen, blauwe bessen … tot 2 weken in je koelkast. Eén uitzondering voor de frambozen: deze bederven sneller als je ze met water spoelt.

(FVDV for Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

FVDV

FVDV

Franco Vandevelde - Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren