Tagtik

Jokic voor de derde keer MVP in de NBA

De Serviër Nikola Jokic is woensdagavond uitgeroepen tot NBA Speler van het Jaar (MVP). De center van de Denver Nuggets wint deze trofee voor de derde keer, na 2021 en 2022.

Het was een voor de hand liggende keuze. Op 29-jarige leeftijd werd Nikola Jokic woensdag verkozen tot de beste speler van het NBA-seizoen 2023-2024. Een derde trofee na die van 2021 en 2022 voor de Servische center, die Joel Embiid (Sixers) opvolgt. The Joker leidde de Nuggets naar de tweede plaats in de Western Conference met zeer indrukwekkende statistieken: 26,4 punten, 12,4 rebounds, 9 assists bij 58% schieten. Hij versloeg de Canadees Shai Gilgeous-Alexander (Thunder) en de Sloveen Luka Doncic (Mavericks) bij de stemming van de journalisten.

De speler voegt zich bij een zeer exclusieve club van negen spelers met ten minste drie MVP-titels: Kareem Abdul-Jabbar (6), Michael Jordan en Bill Russell (5), LeBron James en Wilt Chamberlain (4), Moses Malone, Larry Bird en Magic Johnson (3). In deze exclusieve club zit nu met Jokic voor het eerst een Europeaan, symbool van de dominantie van spelers van het Oude Continent sinds 2018, het laatste jaar waarin een Amerikaan tot MVP werd gekroond (James Harden). “Ik denk dat niemand kan wat Jokic doet. Hij is een uniek, ongelooflijk en fantastisch fenomeen”, prees Gregg Popovich, coach van de Spurs, nog in maart.

De Serviër, een briljante passer, was opnieuw het middelpunt van de aanval van de Nuggets, zoals blijkt uit zijn 25 triple-doubles. Met zijn lengte van 2,11 m en gewicht van 129 kg maakt hij een bedrieglijk nonchalante indruk op de vloer. Een “supersterke gorilla met superieure intelligentie”, zoals Nebojsa Vagic, de peetvader van de Nuggets-ster, hem omschrijft. Maar de MVP van de Finals van 2023 blijft gefocust op zijn doel van een dubbel, voordat hij zijn andere passie voor paarden in Servië gaat nastreven.

Hij is in de running om de titel te behouden met Denver, die hij vorig seizoen won tegen Miami (4-1). In de halve finale van de Conference staat hij tegenover de Wolves, die in Rudy Gobert de beste verdediger van het jaar hebben. Zijn franchise zit momenteel in de problemen met een 2-0 achterstand, maar Jokic is de man met de sleutel die deze reeks kan omkeren.

(Orlando Vinson/L’Équipe via Tagtik/Pic : L'Equipe)

Ook dit kan u interesseren