Tagtik

Neymar supportert voor Barça

Neymar Jr. droeg vier jaar het shirt van FC Barcelona voordat hij tussen 2017 en 2023 naar Paris Saint-Germain verhuisde. De Braziliaanse ster steunt dinsdag de Catalanen.

Zes seizoenen, vijf competitietitels en drie Franse bekers waren niet genoeg om hem een PSG-fan te maken. De voormalige nummer 10 van de Parijse club, in 2017 voor 222 miljoen euro weggekaapt bij Barcelona, heeft duidelijk kamp gekozen. Hoewel hij het niet openlijk zegt, ziet Neymar, die in Riyad verder revalideert aan zijn linkerknie, de Catalaanse club het liefst de halve finale van de Champions League bereiken.

Door het liken van een post van Raphinha, tweevoudig doelpuntenmaker in de heenwedstrijd (2-3), gaf de 32-jarige spits zijn eerste aanwijzing. Xavi’s voormalige teamgenoot (2013-2017), nu spelend bij Al-Hilal, heeft nooit verborgen gehouden dat hij zijn beste jaren in Catalonië heeft gehad.

Bij PSG heeft hij, afgezien van Marquinhos die hij als zijn irmao (broer) beschouwt, niet veel vrienden overgehouden. Of het nu in de kleedkamer was, onder de werknemers van de club, die hij op afstand hield, of bij de fans, die hij vorig seizoen weigerde te begroeten na de wedstrijden. De scheiding was compleet toen hij afgelopen zomer door de clubleiding uit de club werd gezet.

Aan Barça, waar hij tijdens zijn verblijf in Parijs meermaals probeerde naar terug te keren, “heeft hij daarentegen alleen maar goede herinneringen”, zegt Raphael de Angeli, voormalig correspondent van TV Globo in Parijs: “Het is de plek waar hij zijn grootste trofee won, de Champions League (2015, nvdr.), waar hij op het podium eindigde voor de Ballon d’Or (2017, 3e, nvdr.) en waar hij de tijd van zijn leven had met zijn vrienden Lionel Messi en Luis Suarez. Maar als hij supportert voor Barça, betekent dat niet dat hij wrok of haat koestert tegen PSG…”

Lionel Messi, die afgelopen zomer ook vertrok uit de Franse hoofdstad en vorige week met Inter Miami werd uitgeschakeld door Monterrey in de kwartfinale van de Concacaf Champions Cup (1-2, 1-3), is minder opvallend in zijn communicatie. Maar op zijn 36e heeft de achtvoudige Ballon d’Or-winnaar, die nog steeds een villa in Catalonië bezit, nooit verborgen dat een terugkeer naar Barça, nadat hij er van 2000 tot 2021 had gespeeld, hem “gelukkig” zou hebben gemaakt toen hij PSG verliet. In Parijs was hij nooit gelukkig, zo verklaarde Messi net voor hij PSG verliet. Hij ging naar de hemel met Argentinië, maar hij ging door de hel in Parijs,” vertelde Neymar in september aan Globo. Messi verdiende het niet om PSG zo te verlaten. Ik denk dat hij oneerlijk is behandeld.“

(Eric Frosio/L’Équipe via Tagtik/Pic : L'Equipe)

Ook dit kan u interesseren