Tagtik

Steed meer bewijs voor evacuatie van daklozen voor de Olympische Spelen

In de aanloop naar de Olympische Spelen van 2024 in Parijs en in de buurt van de Olympische sites nemen de evacuaties van daklozen toe, zowel in Parijs als elders. En de regering verbergt dit niet langer.

Op 17 april, slechts 100 dagen voor de start van de Spelen van Parijs 2024 (26 juli-11 augustus) en terwijl de Olympische vlam werd ontstoken vanuit Olympia, werd het grootste kraakpand van Frankrijk in Vitry-sur-Seine (Val-de-Marne), waar ongeveer 300 mensen wonen, in de vroege ochtenduren door de politie ontruimd. Een nieuwe “sociale zuiveringsoperatie” in de aanloop naar de Olympische Spelen, veroordeeld door de vrijwilligerssector. “Dat heeft er niets mee te maken”, is altijd dezelfde reactie van de autoriteiten.

Maar naarmate de aftrap van de Spelen nadert, verbergt de overheid haar bedoelingen steeds minder. Eind maart presenteerde het regionale en interdepartementale departement voor huisvesting van Seine-Saint-Denis bijvoorbeeld een interne diavoorstelling en memo over noodopvang en de huidige context.

“Het is duidelijk geen kwestie van het momentum van de Spelen gebruiken om dakloosheid te bestrijden, maar alleen van het tijdelijk verbergen van degenen die zichtbaar zijn rond de Olympische locaties”.

Eind maart moesten ongeveer 200 Roemenen en Bulgaren een bezette sloppenwijk in Bordeaux verlaten, vlak naast het Matmut Atlantique stadion. De uitzetting werd door de rechtbank eind november 2023 bevolen. “Naast het uitvoeren van een gerechtelijk bevel is er een andere reden voor ons om actie te ondernemen: het waarborgen van de veiligheid van het Matmut Atlantique stadion dat in de komende weken een Olympische site wordt”, vertelde Justin Babilotte, de stafchef van de prefect van de regio Nouvelle-Aquitaine, aan Rue89 Bordeaux. Duidelijker kan het niet zijn.

In april werden kampen ontmanteld in L’Île-Saint-Denis (Seine-Saint-Denis), vlakbij het Stade de France en het toekomstige Olympisch dorp. In Vitry werden de daklozen naar de regio’s geleid (Orléans, Bordeaux enzovoort), in overeenstemming met de huidige regelingen voor tijdelijke opvangcentra in de provincies. Maar sommigen van hen waren in het verleden al op deze manier opgevangen en keerden uiteindelijk terug naar de hoofdstad.

Ondanks de obstakels hebben de vertegenwoordigers van het collectief Le Revers de la médaille, dat ongeveer 70 verenigingen verenigt, de afgelopen weken verschillende actoren kunnen ontmoeten, waaronder Parijs 2024 en het ministerie van Sport. Bijna allemaal nemen ze de bezorgdheden serieus, maar schuiven ze de problemen van zich af. Het resultaat is een gebrek aan concrete maatregelen.

De situatie is in ieder geval niet aan de aandacht ontsnapt van Balakrishnan Rajagopal, speciaal rapporteur van de Verenigde Naties voor het recht op adequate huisvesting. “Uitzettingen om Parijs te verfraaien voor de (Spelen) zijn vergelijkbaar met wat China, India en vele anderen hebben gedaan voor andere mega-evenementen. Hoe rechtvaardigt Frankrijk dit? Is dit verenigbaar met de resolutie van de Mensenrechtenraad die staten oproept om de huisvestingsrechten van gemarginaliseerde groepen te respecteren?” vroeg hij in een bericht dat op 18 april op X werd geplaatst. Er wordt overwogen om de zaak aanhangig te maken bij de VN.

(Simon Bolle/L’Équipe via Tagtik/Pic : L'Equipe)

Ook dit kan u interesseren