Leverkusen voor het eerst gekroond tot Duits kampioen

Een thuisoverwinning met 5-0 op Werder Bremen, met doelpunten van Victor Boniface en Granit Xhaka plus een hattrick van Florian Wirtz, leverde Bayer Leverkusen zijn allereerste Bundesliga-titel op.

Zal Bayer Leverkusen, opgericht op 1 juli 1904, in één seizoen meer trofeeën winnen dan in hun 119-jarige geschiedenis? In ieder geval pakte de club, die de UEFA Cup won in 1988 en de Duitse beker in 1993, zondag zijn eerste titel als Deutsche Meister. Daarnaast hebben ze nog uitzicht op de Duitse beker en winst in de Europa League.

Het team van Bayer Leverkusen, onder leiding van de veelgeprezen Xabi Alonso, de architect van deze historische triomf, deed wat het moest doen door Werder Bremen met 5-0 te verslaan. Bayer Leverkusen is nog steeds ongeslagen dit seizoen en heeft zijn ongelooflijke record opgevoerd tot 38 overwinningen en 5 gelijke spelen in 43 wedstrijden in alle competities, met 123 doelpunten (gemiddelde: 2,86 per wedstrijd) en 31 tegendoelpunten (0,72)!

Leverkusen creëerde een aantal kansen met hun gebruikelijke dynamische speelstijl, hoewel ze een penalty nodig hadden om de score te openen. De doorbraak kwam er toen voormalig Arsenal-middenvelder Granit Xhaka vanaf 25 meter met zijn linker prachtig binnenschoot.

Victor Boniface, maker van 18 doelpunten en 10 assists in 27 wedstrijden en 1.835 gespeelde minuten in alle competities dit seizoen (waarvan 11 doelpunten en 9 assists in 18 Bundesliga-wedstrijden), is de op één 'best renderende' speler in de vijf grote Europese kampioenschappen dit seizoen (achter Kevin De Bruyne): hij is beslissend om de 66 minuten.

Nadat hij in de rust in het veld was gekomen voor Amine Adli, voegde het Duitse wonderkind Florian Wirtz (20, 16 caps, 1 doelpunt) een doelpunt toe met een prachtig zwevend schot met de binnenkant van zijn rechtervoet, gevolgd door twee klinische tegenaanvallen, en maakte zo zijn 15e, 16e en 17e doelpunt van het seizoen (11 in de Bundesliga).

(Luc Hagège/L’Équipe via Tagtik/Pic : L'Equipe)