Tagtik

Saoedi-Arabië gaat FIFA sponsoren

De Saoedische oliegigant Aramco werd donderdag een “belangrijke wereldwijde partner” van de FIFA tot het einde van 2027, zo maakte het internationale voetbalorgaan bekend.

De vierjarige overeenkomst stelt het staatsbedrijf van de Golfmonarchie, de enige kandidaat om het WK van 2034 te organiseren, in staat om een FIFA-partner te worden “met rechten voor verschillende evenementen”, waaronder het WK voor mannen in 2026, in de Verenigde Staten, Canada en Mexico, en het WK voor vrouwen in 2027.

De waarde van dit mogelijk recordbrekende contract is niet bekendgemaakt, maar de deal hing al enkele maanden in de lucht. Afgelopen november meldde de Britse krant The Times dat Aramco een verbintenis was aangegaan met de FIFA tot 2034 (de datum van het WK in Saoedi-Arabië) voor een totaalbedrag van 11 miljard dollar.

De machtige monarchie in de Golfregio, rijk aan olie maar vaak bekritiseerd om zijn mensenrechtenschendingen en milieuverleden, investeert al enkele jaren miljarden dollars in de sportwereld (golf, voetbal, boksen, rally, F1, tennis enzovoort). Deze strategie maakt deel uit van de invloedspolitiek van kroonprins Mohammed bin Salmane als onderdeel van het omvangrijke project “Vision 2030”, dat erop gericht is het koninkrijk om te vormen tot een land van handel en toerisme en minder afhankelijk te maken van olie-inkomsten.

(Hugo Guillemet/L’Équipe Via Tagtik/Pic : L'Equipe)

Ook dit kan u interesseren