Tagtik

Red Bull verliest topingenieur

Zoals enkele dagen geleden al het gerucht ging, vertrekt ingenieur Adrian Newey inderdaad bij Red Bull. Het Oostenrijkse team heeft dit bevestigd en aangekondigd dat de Brit begin 2025 zal vertrekken en zich tussen nu en die datum zal terugtrekken uit de F1.

De saga binnen de saga is gedeeltelijk voorbij. Als gevolg van de affaire rond Christian Horner (beschuldigd door een werknemer van ongepast gedrag) en de grote onrust rond Red Bull, had Adrian Newey aangekondigd het team te willen verlaten. Het team maakte het nieuws van zijn vertrek woensdag officieel bekend. De 65-jarige Britse ingenieur kwam in 2006 bij het team, een jaar na de oprichting. Hij droeg bij aan 118 overwinningen en 101 polepositions (Red Bull telt de polepositions van Toro Rosso en Sebastian Vettel in 2008 mee in dit totaal), boven op zijn toch al indrukwekkende palmares bij Williams (1991-1996) en McLaren (1997-2005).

Hoewel in het persbericht wordt aangekondigd dat Newey zich terugtrekt uit het Formule 1-project, zal hij tot begin 2025 voor Red Bull blijven werken, met name om het RB17 hypercarproject tot een goed einde te brengen. Deze regeling zou hem in staat kunnen stellen om zich sneller bij zijn toekomstige team aan te sluiten. Ferrari, Aston Martin en McLaren stonden al in de rij om hem te verwelkomen, maar ook Mercedes zou openstaan voor zijn komst.

“Gedurende bijna twee decennia heb ik het geluk gehad een sleutelrol te mogen spelen in de evolutie van Red Bull van een nieuwkomer naar een meervoudig kampioen,” vertelt Newey in het persbericht, “maar ik voel dat het nu het juiste moment is om het stokje door te geven aan anderen en op zoek te gaan naar nieuwe uitdagingen. In de tussentijd, en voor de rest van mijn tijd bij het team, zal ik me concentreren op de ontwikkeling van de RB17.“ In zijn dankwoord moet worden opgemerkt dat slechts één persoon, Christian Horner, bij de voornaam wordt genoemd, ook al zegt Newey over hem dat “hij niet alleen een werkpartner is geweest, maar ook een vriend van onze respectieve families”.

De baas van het Red Bull-team zegt dat “zijn visie en intelligentie ons in staat hebben gesteld om 13 titels te winnen in 20 seizoenen. Zijn vermogen om te ontwerpen, om verandering te omarmen door te begrijpen wat de belangrijkste regels zijn om op te focussen en zijn onverzadigbare drang om te winnen hebben Red Bull tot een nog grotere kracht gemaakt dan wijlen Dietrich Mateschitz zich ooit had kunnen voorstellen. Hij zal ons verlaten met de status van een echte legende. Hij is ook mijn vriend en iemand die ik voor altijd dankbaar zal zijn. Zijn nalatenschap zal door de hallen van Milton Keynes blijven galmen en de RB17 zal een passend eerbetoon zijn aan de tijd die hij bij ons heeft doorgebracht.”

(Maxime Malet/L’Équipe via Tagtik/Pic : L'Equipe)

Ook dit kan u interesseren