Tagtik

Inoue verdedigt zijn titels tegen Nery

Wereldkampioen super bantamgewicht Naoya Inoue uit Japan neemt het maandag op tegen Luis Nery uit Mexico in een bomvolle Tokyo Dome (55.000 zitplaatsen!). Als voormalig promotor van Muhammad Ali heeft de Amerikaan Bob Arum nog nooit zo’n bokser gezien in de kleinere categorieën.

Wereldkampioen superboksen (55,338 kg), de Japanner Naoya Inoue (31, 1,65 m, 26 overwinningen, 0 verliespartijen) neemt het maandag in Tokio op tegen zijn officiële uitdager, de Mexicaanse Luis Nery (29, 35 overwinningen, 1 verliespartij).

De ontmoeting vindt plaats in de Tokyo Dome (55.000 zitplaatsen!) waar slechts twee keer een bokswedstrijd is gehouden: twee wereldkampioenschappen zwaargewicht voor de Amerikaan Mike Tyson in 1988 (overwinning op zijn landgenoot Tony Tubbs) en 1990 (nederlaag tegen James Douglas).

Inoue is de enige huidige wereldkampioen, samen met de Mexicaanse supermiddengewicht Saul Alvarez, die alle vier de wereldtitels (WBA, WBC, WBO, IBF) bezit, een prestatie die hij al heeft geleverd op bantamgewicht (-53,524kg).

”Hij is een geweldige jongeman en een van de beste vechters die ik ooit heb gezien,” vertelde zijn promotor, de Amerikaan Bob Arum, aan BoxingScene.com. ”Het is beangstigend wat hij laat zien. Hij verpulvert hele goede tegenstanders. Ik heb nog nooit een vechter van zijn formaat zich zo zien gedragen. Inoue is echt speciaal. Ik ben vereerd dat ik een rol mag spelen in zijn carrière.”

Een idool in Japan

Als professional sinds oktober 2012, na een korte carrière als amateur (achtste finalist op de wereldkampioenschappen van 2011 op -49 kg), is Inoue geleidelijk aan een echt idool geworden in Japan, door steeds een categorie hoger te gaan. Het gerenommeerde Amerikaanse maandblad The Ring beschouwt hem als de op één na beste bokser van dit moment, achter de Amerikaanse weltergewicht Terence Crawford, maar voor de Oekraïense zwaargewicht Alexandre Usyk en Alvarez.

(Redactie L’Équipe /L’Équipe via Tagtik/Pic : L'Equipe)

Ook dit kan u interesseren