Tagtik

1 op 10 mannen bedriegt tijdens de zwangerschap

Toen ze zes maanden zwanger was, ontdekt ze de ontrouw van haar man. Deze Franse vrouw, rond de twintig jaar oud is helaas geen uitzondering… Volgens Robert Rodriguez, Amerikaans psycholoog, zou 1 op de 10 mannen ontrouw zijn tijdens de zwangerschap.  De Franstalige tv-show 'Ça commence aujourd’hui' wijdt er een hele episode aan.

De periode is overweldigend, zowel voor de zwangere vrouw als voor haar partner. Angsten, hormonale schommelingen, stemmingswisselingen, verandering van referentiepunten, levensplannen om te herzien, libido op drift..., zwangerschap is voor sommige paren geen synoniem voor wederzijds begrip en respect voor grenzen. Geconfronteerd met een groeiende buik kan een man een gevoel van uitsluiting ervaren en, om zich weer “verlangd” te voelen, elders troost zoeken. Zwangerschap markeert ook het begin van nieuwe verplichtingen, die de man misschien niet wil of niet wil aangaan, vandaar de vlucht, soms in de armen van een ander.

"Volgens talrijke onderzoeken zijn de ontrouwcijfers hoger tijdens de zwangerschap of vlak na de geboorte van het kind, omdat mannen zich meer verwaarloosd voelen door hun partner wat betreft hun emotionele en lichamelijke behoeften", onderstreept François St Père, psycholoog en expert in relatietherapie en gezinsbemiddeling, in een interview met La Presse +.

Wanneer het nieuws bekend raakt en de ontrouw wordt ontmaskerd, is de fout die je moet vermijden het onderdrukken van je emoties, uit angst de baby schade te berokkenen. Het is dan essentieel om je te laten begeleiden door de zorgverleners om je heen, verloskundige, gynaecoloog, psycholoog etc. Maar ook om ruimte te laten voor dialoog en eventueel relatietherapie. En als de beste wil van de wereld niet genoeg blijkt om de scheur te herstellen, zal je moeten nadenken over welke volgende stap de beste is voor het kind. 

(Tagtik/Source: La Presse +/Illustration: Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren