Tagtik

Nederlands politicus Thierry Baudet gedwongen om tweets te verwijderen

Thierry Baudet moet twee uitspraken die hij op Twitter deed van zijn sociale media verwijderen. Daar besliste de rechtbank van Amsterdam over in een kort geding. Het gaat om twee tweets waarin hij de Nederlandse coronamaatregelen vergeleek met de Holocaust.

Baudet had onder meer gezegd dat ongevaccineerden “de nieuwe Joden zijn en dat ‘wegkijkende uitsluiters’ de nieuwe nazi’s en NSB’ers (leden van de Nationaal-Socialistische Beweging, nvdr) zijn”. Baudet vergeleek daarnaast een foto van ongevaccineerde kinderen die niet naar een Sinterklaasfeest mogen met een afbeelding waarop een kind met een Jodenster staat geportretteerd. Twee Joodse organisaties en vier Joodse overlevenden van de Tweede Wereldoorlog hadden een rechtszaak aangespannen tegen de extreemrechtse politicus voor die opvallende vergelijking.

Daarnaast mag Baudet van de rechtbank het beeldmateriaal van de Holocaust niet langer gebruiken in het kader van het coronadebat. “U heeft zich onnodig grievend uitgelaten jegens slachtoffers en nabestaanden van de Holocaust”, oordeelde de rechter. “Het recht op de vrijheid van meningsuiting voor een volksvertegenwoordiger is niet onbegrensd.”

De partij van Baudet liet weten in beroep te gaan tegen de uitspraak. “De vrijheid van meningsuiting wordt door de rechter aan banden gelegd. Een totaal hallucinante uitspraak”, aldus Forum voor Democratie.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren