Tagtik

Gruwelijke Vlaamse pedo-priester vrijgelaten: missionaris misbruikte kinderen

De voormalige Vlaamse priester Eric Dejaeger (76) is in Canada op borg vrijgelaten. Dit gebeurt in afwachting van een nieuw proces.

De Vlaamse priester trok tientallen jaren geleden naar Canada als missionaris. Daar woonde hij jarenlang bij een Inuit-gemeenschap in Igloolik in het noordelijke Canadese territorium Nunavut. Hij misbruikte in die periode echter massaal de lokale kinderen.

Hij werd voor het eerst veroordeeld in 1989. Hij kreeg toen vijf jaar cel voor 10 feiten van kindermisbruik. Begin 1992 kwam de West-Vlaming vrij en vluchtte hij naar België. Er werd een internationaal aanhoudingsbevel tegen hem uitgeschreven en in 2011 werd hij door België uitgewezen wegens illegaal verblijf omdat hij 1977 de Canadese nationaliteit had aangenomen en afstand had gedaan van de Belgische. In 2015 werd de 'pedopater' veroordeeld tot 19 jaar cel voor 32 feiten van seksueel misbruik, waarbij kinderen, volwassenen en dieren betrokken waren. Maar in 2022 kwam hij, na elf jaar cel, opnieuw vrij onder voorwoorden. Maar in juni 2023 werd hij opnieuw gearresteerd omdat er acht ‘nieuwe’ feiten opgedoken waren die hij zou gepleegd hebben tussen 1978 en 1982 toen hij in Nunavut verbleef.

In afwachting van dat nieuwe proces werd nu beslist om de veelpleger op borg vrij te laten. Maar hij moet zich aan strenge voorwaarden houden en verblijft bijna voortdurend in een penitentiair centrum waar hij in de gaten gehouden wordt. Op 10 juni vindt de volgende zitting rond zijn zaak plaats.

(FVDV for Tagtik/Source: HLN - De Standaard - Belga - Nieuwsblad/Illustration picture: Photo by Filip Urban on Unsplash)

FVDV

FVDV

Franco Vandevelde - Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren