Tagtik

"Rusland ontwikkelt satelliet met kernwapens"

De Verenigde Staten vrezen dat Rusland een satelliet met kernwapens heeft ontwikkeld om andere satellieten aan te vallen. Meer nog: een proefmodel van dit wapen zou al in een baan rond de aarde vliegen. 

Een VN-resolutie, gesteund door de VS en Japan, riep op tot een verbod op dergelijke wapens die in de ruimte kunnen worden gebracht, maar Rusland blokkeerde deze met een veto. 

Mallory Stewart, viceminister van Buitenlandse Zaken, bevoegd voor Wapencontrole, Ontrading en Stabiliteit, verklaarde in een gesprek met een denktank dat er nu al iets rond de aarde vliegt dat deel uitmaakt van de ontwikkeling van dit wapen.

Amerikaanse functionarissen waarschuwen dat de ontsteking van een kernwapen in de ruimte ernstige schade kan toebrengen aan bestaande satellieten en toekomstige ruimteactiviteiten kan hinderen door de vorming van gevaarlijk ruimtepuin in lage aardbanen, met mogelijk een grote economische en operationele impact op aarde tot gevolg.

Volgens John Plumb, viceminister van Defensie, bevoegd voor Ruimtebeleid, is er nog geen onmiddellijke dreiging, maar moet de ontwikkeling wel worden opgevolgd.

(PP/Source: csis.org, HLN/Illustration picture:  Unsplash)

Ook dit kan u interesseren