Tagtik

Poetin kijkt Polen recht in de ogen en lanceert bedreiging: 'eerste legitieme doel'

Een woordvoerder van de Russische president Vladimir Poetin dreigde donderdag dat Amerikaanse kernwapenfaciliteiten in Polen tot de eerste ‘legitieme doelen’ van het Russische leger zouden behoren als de NAVO een directe militaire confrontatie zou uitlokken.

De Russische dreigementen komen er dus als reactie op de bereidheid van Polen om kernwapens van de NAVO in Polen te stationeren. Als een dergelijke stationering werkelijkheid wordt, zal Polen een prioritair doel worden in de militaire planning van Rusland, klinkt het bij het Kremlin.

Woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, Maria Zakharova, zei donderdag tijdens een briefing, nadat Polen zich bereid had getoond voor het op zijn grondgebied stationeren van kernwapens van NAVO-bondgenoten, dat een dergelijke actie zou kunnen worden gezien als een rode lijn die overschreden werd. Dit zou volgens de Russen het conflict tussen Rusland en Oekraïne laten escaleren naar een nog ernstigere mondiale aangelegenheid.

"De Poolse autoriteiten hebben geen geheim gemaakt van hun ambities als het gaat om de manier waarop ze de Amerikaanse kernwapens die in Europa worden ingezet, kunnen 'omarmen'. Ze praten hier al heel lang over", zei Zakharova volgens het Russische persbureau Tass. 

"Ze geven hier nog steeds commentaar op en koppelen het aan hun vijandige beleid jegens Rusland. We krijgen de indruk dat Warschau maniakaal probeert om nog meer aandacht te trekken van militaire planners in de Russische generale staf."

(FVDV for Tagtik/Source: Reuters - AFP - Tass/Illustration: Pixabay)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren