Tagtik

Coronacrisis China: Minister Vandenbroucke rekent op 11 miljoen Belgen

De hele wereld kijkt bezorgd toe naar de plotse corona-explosie in China. Moet België de opsporing van nieuwe coronavarianten ook gaan opdrijven? Daar zal de Risk Management Groep, de groep van gezondheidsexperts die advies geeft over beschermingsmaatregelen, volgende week over samenkomen op verzoek van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit).

De omikronvariant van het coronavirus verspreidt zich plots in China als een lopend vuurtje. Dit net nu China besliste om vanaf 8 januari de reisbeperkingen te versoepelen. Daarom hebben verschillende landen reeds besloten om restricties op te leggen aan Chinese reizigers. België wacht voorlopig af.

Uit testen bleek dat bijna één op de twee reizigers die vanuit China naar de internationale luchthaven van Milaan reisden, positief hebben getest op corona. De wereldwijde ongerustheid groeit dan ook exponentieel. De schattingen gaan tot 37 miljoen nieuwe besmettingen per dag in China. 

Situatie blijven monitoren
Viroloog Marc Van Ranst en minister Vandenbroucke panikeren alsnog niet aangezien het om de omikronvariant gaat en we in België redelijk wat immuniteit hebben opgebouwd en massaal gevaccineerd werden.

Minister Vandenbroucke benadrukt dat vooral het gedrag van elke Belg bepalend zal zijn. "Dit betekent voor ons geen bijzonder nieuw epidemiologisch risico. We hebben hier niet plots met een nieuw risico te maken. Het zou helemaal anders zijn als het een andere virusvariant zou zijn waar wij hier niet tegen gewapend zijn", stelt Vandenbroucke in De Ochtend op Radio 1. Volgende week zal de Risk Management Groep in België analyseren of er nieuwe maatregelen in België nodig zijn. 

Gedrag van 11 miljoen Belgen bepalend
De belangrijkste vraag is eigenlijk hoe 11 miljoen Belgen zich de komende dagen en weken gedragen, zegt Vandenbroucke. "Er gaat veel griep rond, veel rsv, veel covid, en het is een feestperiode. Hoe gaan wij ons gedragen om te vermijden dat griep, rsv en covid nog meer rondgaan. En dan kan ik alleen maar de basismaatregelen in herinnering brengen. Handen wassen, ventileren, ga niet naar een feestje als je je ziek voelt, draag een mondmasker."

"Ben je 50-plusser en ben je nog niet gevaccineerd tegen griep, laat dat alsnog doen, het is het laatste moment. Bovendien, ben je 50-plusser en heb je je boosterprik nog niet gehad, ga naar de apotheek of huisarts. Die maatregelen, dat is de belangrijkste boodschap."

(Skwadra by Tagtik/Source: De Ochtend/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren