Tagtik

Wist je dit al over speculoos?

Speculoos, hét koekje bij uitstek voor bij de koffie of de thee. Maar kan je er zomaar ongestoord van blijven eten?

Suikerbom
Speculoos is een echte suikerbom! Gemiddeld bevat dit koekje 35 gram suiker (=6 klontjes!) per 100 gram. Daarnaast is ook vet één van de hoofdingrediënten. Veel merken gebruiken tegenwoordig plantaardig vet, een mengeling van palmolie en koolzaadolie. Toch beweren producenten dat dierlijk vet (boter) voor een betere smaak zorgt.
De grote hoeveelheid suiker én vet zorgen voor heel wat calorieën.

Ter vergelijking telkens per 100 gram:
Speculoos: 469 kcal
Boterwafel: 464 kcal
Frachipane: 420 kcal
Peperkoek: 304 kcal
Hou je van zoet, kies dan peperkoek: bevat bijna geen vetten maar smaakt even zoet.

Nootmuskaat
Wil je het gezond houden, bak dan zelf je speculoos en gebruik minder suiker en vet. Vergeet zeker niet de belangrijkste smaakmaker, namelijk kaneel.
Maar wist je dat je hem nog lekkerder krijgt door wat nootmuskaat toe te voegen? Zeker doen!

Lokaal product
Speculoos is een lokaal product en wordt voornamelijk gegeten én gemaakt in de Benelux. Zo wordt Vermeiren-speculoos gemaakt in Bornem, speculoos van De Belgen in Ieper en Lotus-speculoos in Lembeke.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren