Tagtik

Groentechips gezonder dan aardappelchips?

Chips, we krijgen ze geregeld voorgeschoteld tijdens de aperitief op een feestje. Maar ook als tussendoortje of in een kommetje ’s avonds bij tv wanneer we een hongertje voelen opkomen.

Wanneer je de naam groentechips hoort, zou je vermoeden dat deze gefrituurde snack toch wel een stuk gezonder is dan de aardappelchips. Maar is dat wel zo? Wel, deze groentechips bevatten bijna evenveel calorieën en vet als de gewone chips. En tevens bevatten ze veel toegevoegde suikers.

Voordeel is wel dat ze 5 maal meer vezels bevatten.

Wanneer je groentechips zelf maakt in de oven, kan je ze wel ‘gezonder’ maken. Je kan hiervoor verschillende soorten groente gebruiken: zoete aardappel of gewone aardappel, winterpeen, rode biet, pastinaak.

Zo ga je te werk
Schil de groente (aardappel moet niet geschild worden) en maak met een kaasschaaf of dunschiller dunne plakjes. Zorg er voor dat je de groente droog dept met stuk keukenpapier of handdoek. Besprenkel met wat olijfolie en voeg eventueel wat zout en/of paprikapoeder bij (of experimenteer mat andere kruiden).

Verwarm de oven voor op 180° en leg de groentechips op een stuk bakpapier op de bakplaat in het midden van je oven. Na 5 à 10 minuten kijk je even of ze al goed zijn. In het oog houden is de boodschap want ze kunnen snel ‘aanbranden’. Wanneer de groentechips mooi van kleur zijn en knapperig, haal je de bakplaat uit de oven en laat je ze afkoelen.

Smakelijk!

(FVDV for Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

FVDV

FVDV

Franco Vandevelde - Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren