Tagtik

Mag ik iets opeten dat al over de houdbaarheidsdatum is?

Op Radio 2 stelde Anja Daems de volgende vraag aan dokter Devroey: “Hoe erg is het om iets te eten dat niet meer goed is?” Wat volgt is een glashelder advies.

Yoghurt
In het geval van yoghurt is het niet zo erg: “In yoghurt zitten er al gefermenteerde producten. Dus je kan het langer houden dan op de verpakking staat. Maar wel enkel wanneer je het nog niet hebt opengedaan en je het in de koelkast bewaard hebt. Want wanneer je een potje yoghurt in de zon laat staan, is het al slecht vóór de houdbaarheidsdatum.”

Schimmel
Wanneer er schimmel op je brood zit, kan je het eraf snijden en de rest ervan opeten. Maar het is niet omdat je geen schimmel meer ziet, dat er geen kleine vertakkingen van de schimmel meer kunnen zijn. Het kan dus wel zijn dat je brood lichtjes anders smaakt, maar schimmel op brood is niet eens zo gevaarlijk. Dus het kan geen kwaad om de rest van het brood op te eten.

Bij fruit en brood met schimmel, kan je gewoon het deel met schimmel eraf snijden:
Niet alles met schimmel is slecht: “Je hebt bijvoorbeeld schimmelkaas, dat eten we dan wel graag. Hetzelfde met maatjes, eigenlijk zijn die ook al een beetje rot. Want jonge haring maakt een klein rottingsproces door zodat die de smeuïge zachte smaak van een maatje heeft.”

Besmetting
“Er zijn weinig voedingsmiddelen die gevaarlijk zijn wanneer ze over datum zijn. Dat hangt af van wat er in die voedingsmiddelen zit en hoe ze bewaard zijn. Sommige voedingsmiddelen kunnen al gevaarlijk zijn als ze nog binnen datum zijn, wanneer ze bijvoorbeeld besmet zijn met salmonella. In sommige gevallen kunnen die bacteriën gifstoffen aanmaken die op hun beurt gevaarlijk zijn en ons zelfs kunnen doden."

Je kan voedsel hebben dat besmet is, waar bacteriën opzitten, en die kunnen een besmetting veroorzaken in je darm. Dat is een voedselvergiftiging. Maar er kunnen ook voedingsmiddelen zijn die gifstoffen bevatten, dat kan van bacteriën komen, en dan heb je een voedselintoxicatie. Bijvoorbeeld wanneer je te veel wijn drinkt, word je geïntoxiceerd door de alcohol die erin zit en niet door de wijn, verduidelijkt dokter Devroey op Radio 2.

Listeria en salmonella
“Listeria en Salmonella zijn bacteriën die op het voedsel kunnen zitten. Melk is hiervan een mooi voorbeeld. Het wordt op een heel hoge temperatuur gesteriliseerd zodat de bacteriën eruit zijn. Dat kan je heel lang houden. Maar eens de fles geopend is, moet je het snel opdrinken en koel bewaren. Openen is dus het toelaten van bacteriën die erop kunnen komen. Hetzelfde met voeding dat je opwarmt. Wanneer je voeding telkens opnieuw gaat opwarmen dan riskeer je dat er bacteriën inkomen. Tijdens het opwarmen kunnen de bacteriën groeien waardoor je een voedselinfectie kan oplopen. Dus best iets maar één keer verwarmen.”

In de meeste gevallen is iets eten dat slecht is niet dodelijk. Alleen wanneer er zeer kwaadaardige kiemen opzitten, moet je opletten. Maar op de houdbaarheidsdatum bij producten zit zeker wat rek.

(Skwadra by Tagtik/Source: Radio 2/Illustration picture: Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren