Tagtik

Eén van de grootste Russische oorlogsmisdadigers gedood door Oekraïense sluipschutter?

Zijn naam was Vladimir Andonov, alias 'de uitvoerder', en hij werd beschouwd als een van de meest wrede soldaten van de Wagner-groepering, die reeds de leiding had over het vuile werk van Moskou in vele conflictgebieden over de hele wereld.

De Wagner-groepering is een Russisch particulier militair bedrijf dat huurlingen levert aan het regime van Vladimir Poetin en actief was in Oekraïne, maar ook eerder tijdens de Donbass-oorlog en de Syrische burgeroorlog.

Vladimir Andonov (44) en lid van de beruchte Wagner-groep, droeg een niet-benijdenswaardige reputatiemet zich mee. Zo stond hij bekend als een strijder zonder morele principes, geen geloof en eentje die zich niet laat tegenhouden door de wet. Hij zou sinds 2014 of tijdens de gewapende annexatie van de Krim door Rusland talloze misdaden hebben begaan in de Donbass. Hij zou hebben deelgenomen aan de bloedige operaties van de Wagner-groep in Libië en Syrië: hij zou onder meer zijn erkend onder de deelnemers aan het bloedbad van Espiaa, ten zuiden van Tripoli. Hij werd ook wel de "vrijwilliger van Buryatia" of "Vakha" genoemd, en hij wordt er onder meer van verdacht Oekraïense krijgsgevangenen in koelen bloede te hebben geëxecuteerd na de verovering van het dorp Lohvynove, bij Donetsk.

Een bron bevestigd door media die dicht bij Rusland staan, meldt dat een Oekraïense sluipschutter erin zou zijn geslaagd Vladimir Andonov uit te schakelen. Bovendien werd volgens Oekraïense legerfunctionarissen een door leden van de Wagner-groep bezette basis in de regio Loehansk met succes gebombardeerd: tweeëntwintig van de aanwezigen werden daar gedood.

(Skwadra and LpR by Tagtik/Illustration picture: Dominik Sostmann via Unsplash)

Ook dit kan u interesseren