Tagtik

CIA: "Saudische kroonprins zit achter moord op Khashoggi"

Volgens de buitenlandse inlichtendienst van de Verenigde Staten zit de Saudische kroonprins achter de moord op journalist Jamal Khashoggi. Dat meldt de Washington Post vrijdag op basis van bronnen rond het onderzoek. Hiermee gaat de CIA lijnrecht in tegen de verklaringen van de Saudische autoriteiten. Zij verkondigen immers dat Khashoggi zou zijn vermoord op het consulaat door een team dat opdracht had gekregen hem naar Saudi-Arabië terug te brengen. Khashoggi werkte onder meer voor de Washington Post en was een criticus van de Saudische kroonprins Bin Salman.

Op een barbaarse en geplande manier werd de Saudische journalist Jamal Khashoggi begin oktober in het Saudische consulaat in Istanbul vermoord. Dat verklaarde de Turkse president Erdogan eerder tijdens een toespraak voor het parlement. Omdat de moord op Turks grondgebied gebeurde, wil Erdogan dat de daders worden berecht in Istanbul.

Op 2 oktober werd Khashoggi vermoord door Saudische veiligheidsfunctionarissen die met privévluchten naar Turkije waren gekomen en die de Turkse veiligheidsdiensten ondertussen konden identificeren. De journalist had een afspraak in het consulaat gemaakt omdat hij trouwplannen had.

Pas twee weken na de moord gaf Saudi-Arabië toe dat de journalist op het consulaat om het leven was gekomen, naar hun zeggen in een uit de hand gelopen vechtpartij.

Erdogan voerde telefoongesprekken met de Saudische koning Salman van Saudi-Arabië. Die kon hem bevestigen dat in Saudi-Arabië al achttien personen zijn opgepakt in het onderzoek naar de moord. Vermoedelijk moeten de opdrachtgevers voor de moord worden gezocht in de entourage van de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman. Dat bevestigt nu ook de CIA na een uitvoerig onderzoek.

De internationale gemeenschap wil duidelijkheid over de zaak en wacht het onderzoek af om eventuele sancties tegen de Saudi's te treffen.

(Skwadra and Fausto by Tagtik/Source: Standaard, HLN, NOS/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren