Tagtik

De Jong niet naar PSG: de wraak van Barça

Vijf jaar geleden dacht PSG dat ze Ajax-middenvelder Frenkie De Jong hadden binnengehaald. Uiteindelijk stapte hij over naar Barça, de tegenstander van de club uit de Franse hoofdstad in de terugwedstrijd van de kwartfinales van de Champions League van dinsdag.

De prestatie van Frenkie de Jong afgelopen woensdag in het Parc des Princes (2-3) in de heenwedstrijd van de kwartfinale van de Champions League moet pijnlijke herinneringen hebben opgeroepen bij PSG. In het seizoen 2018-2019 liet een bende vrolijke jongens in Ajax-shirts overal op het continent de hoofden omdraaien, op weg naar de halve finale van de Champions League. Onder hen is Frenkie de Jong.

PSG meldt zich voor hem, net als de twee clubs uit Manchester, Barça en Real Madrid. De Franse kampioen heeft in de vorige zomer een aantal opties laten liggen (Renato Sanches, Axel Witsel enzovoort) en kan zich richten op versterkingen van topniveau: Thiago Motta heeft net zijn schoenen aan de wilgen gehangen, Adrien Rabiot is naar de bank verwezen omdat hij weigert zijn contract te verlengen en coach Thomas Tuchel zet Antero Henrique onder druk.

De sportdirecteur van Parijs kwam in actie, bijgestaan door Maxwell, sportcoördinator en bovenal oud-speler van Ajax (2001-2006), in de hoop punten te scoren tegenover de concurrentie. De twee mannen vergaderen discreet, steeds vaker. Althans, dat denken ze. Op 7 december 2018 stonden ze op de voorpagina van De Telegraaf, gefotografeerd aan een hoteltafel in Amsterdam met de zaakwaarnemer van De Jong.

De gesprekken waren constructief, zowel met de Nederlandse club als met de entourage van de speler. Achter de schermen zijn beide partijen bezig hun slag te slaan. Manchester City-trainer Pep Guardiola heeft de Nederlandse coach Ronald Koeman, met wie hij bij Barça speelde, laten weten dat hij weg is van zijn jonge landgenoot. In Parijs vroeg Henrique aan Kylian Mbappé om persoonlijk te spreken met De Jong, die de jonge wereldkampioen bewondert, om hem te overtuigen bij hem in het rood en blauw te komen spelen…

Een paar weken lang was de club uit Parijs erg optimistisch. Ajax verwachtte tussen de 70 en 90 miljoen euro, maar de staf van PSG was ervan overtuigd dat geen enkele club zo ver zou gaan. Met een beroep op financial fair play denken ze eind december een akkoord te hebben bereikt met hun Nederlandse collega’s van rond de 60 miljoen euro exclusief bonussen. Een aanbod dat de Amsterdamse club waarschijnlijk heeft gebruikt om de transfersom de hoogte in te jagen.

In de eerste weken van januari 2019 gingen de gesprekken door en ging het volgens de voorspellingen tussen Parijs en Barcelona – City wilde het bod niet evenaren en trok zich terug. Op 23 januari viel de beslissing: de Catalaanse club kondigde aan dat De Jong op 1 juli voor vijf jaar naar Catalonië zou komen. De transfersom: 75 miljoen euro plus 11 miljoen euro aan bonussen, destijds een record voor een speler uit de Nederlandse Eredivisie (in 2022 verbeterd door Antony, die van Ajax naar Manchester United verhuisde voor 95 miljoen euro exclusief bonussen).

Hoewel de Spaanse gigant een lager salaris bood dan PSG, gebruikte Barcelona andere argumenten – het prestige van de club, de speelstijl van het team, de Nederlands-Catalaanse banden, de kwaliteit van het team en van La Liga – om De Jong ervan te overtuigen dat dit de ideale omgeving voor hem was. Het was een argumentatie die overeenkwam met wat zijn naasten hem adviseerden.

Was Parijs het slachtoffer van een list of heeft Barça van de situatie geprofiteerd om wraak te nemen, anderhalf jaar na de transfer van Neymar? Bij PSG heeft deze bittere mislukking een deuk geslagen in de geloofwaardigheid. Eind januari, op het laatste moment van de transferperiode, trok PSG Leandro Paredes (Zenit Sint-Petersburg) aan voor 47 miljoen euro, inclusief bonussen.

(José Barroso/L’Équipe via Tagtik/Pic : L'Equipe)

Ook dit kan u interesseren