Tagtik

Vlaams parlement wil strijd tegen ontbossing Amazonewoud verscherpen

02 juli 2020 20:19 Het Amazonewoud is met een oppervlakte van ongeveer 5,5 miljoen vierkante kilometer het grootste regenwoud van onze planeet. Met als bijnaam ‘de longen van de aarde’ heeft het regenwoud een invloed op de biodiversiteit, klimaat en levensonderhoud van mensen in de Amazoneregio en ver daarbuiten. Toch wordt het gebied bedreigd door ontbossing en bosdegradatie, met grote bosbranden in 2019 als dieptepunt. Vlaams volksvertegenwoordigers van de meerderheidspartijen Karin Brouwers (CD&V), Karl Vanlouwe (N-VA) en Emmily Talpe (Open Vld) dienen een resolutie in die de Vlaamse regering en de Europese Commissie oproepen om die strijd verder en diepgaander te ondersteunen.

De Wever weigert te praten over uitspraken Rutten: ik moet mijn gras afrijden

28 juni 2020 08:29 Enkele politici hebben gisteren gereageerd op de uitspraken van voormalig Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten. Die zei in het Canvas-programma ‘De Afspraak op Vrijdag’ dat het Vlaams Belang een jaar geleden toegetreden zou zijn tot de Vlaamse regering als het aan de N-VA had gelegen. Het was echter wachten op een reactie van N-VA-voorzitter Bart De Wever. Die komt er nu ook. "Ik moet mijn gras afrijden.", klonk het bij De Wever op de regionale zender ATV.

Vader Kompany: beelden Leopold II horen thuis in museum

20 juni 2020 08:46 De vader van topvoetballer Vincent Kompany, Pierry Kompany, vindt dat de beelden van koning Leopold II thuis horen in een museum. Bovendien moet volgens hem de overheid en koning Filip hun excuses aanbieden voor het koloniale verleden. Dat zegt de burgemeester van de Brusselse gemeente Ganshoren in een interview. “Als de staat zich verontschuldigt, zou dat al veel zijn. Maar als de koninklijke familie dat ook zou doen, zou dat des te groter worden.", zegt Kompany.

"Open Vld wordt niet vervangen door SP.A in Vlaamse regering"

13 juni 2020 06:30 Er ligt geen scenario klaar om Open Vld te vervangen door SP.A in de Vlaamse regering. Dat zegt minister-president Jan Jambon. Er klinken stemmen om de liberalen te vervangen, omdat ze zouden dwarsliggen over een aantal zaken. Gisteren nog kwam er een demarche van Open Vld-minister bart somers inzake de praktijktesten. Hij had een persbericht uitgestuurd waarin hij lokale besturen aanmoedigde om praktijktests te organiseren. 

"Aantal openingen voor vorming regering"

07 juni 2020 06:30 Gisteren zat de superkern voor het eerst sinds de coronacrisis fysiek samen. Er werden een aantal steunmaatregelen goedgekeurd om de economie te stimuleren en de koopkracht van de meest kwetsbaren te verhogen. Natuurlijk hoort bij zo een bijeenkomst ook de nodige speculatie over de vorming van een nieuwe federale regering. De twee socialistische partijen houden namelijk achter de schermen al een tijdje gesprekken met andere partijvoorzitters. Die gesprekken zijn ondertussen afgerond. Er zijn enkele openingen, maar het gaat nog altijd traag, is de algemene teneur.