Tagtik

Ivanisevic over Djokovic: “Ik was hem beu en hij mij”

Voor het eerst sinds Novak Djokovic op 27 maart hun scheiding aankondigde, heeft Goran Ivanisevic in de Servische media met Sport Klub gesproken over de redenen van het einde van zijn samenwerking met de nummer 1 van de wereld. De Kroatische coach, met wie de Serviër negen grandslamtoernooien won, wijst vooral op een soort vermoeidheid na vijf bijzonder intense jaren: “Er is niet echt een ‘echte’ reden. Een van de redenen is meer een gevoel van verzadiging, van vermoeidheid, deze vijf jaren zijn echt moeilijk en intens geweest.”

Want hoewel Djokovic titels en records pakte, zijn deze vijf jaar ook gekenmerkt door controverse. “Mensen zijn de coronavirusperiode vergeten, toen Novak op een gegeven moment werd beschouwd als de grootste schurk op aarde vanwege zijn vaccinatiestatus. En toen mochten we niet naar het ene land reizen, toen weer naar het andere... We twijfelden altijd of hij zou mogen spelen of niet. En dan heb ik het nog niet eens over Australië en alle rotzooi die daar gebeurde.”

Van Djokovic’ diskwalificatie voor de US Open van 2020 (een editie die achter gesloten deuren werd gespeeld), tot zijn uitwijzing uit Australië in 2022: het duo heeft van alles meegemaakt. “We bereikten een bepaald niveau van verzadiging: ik verveelde me bij hem en hij bij mij. Ik had het gevoel dat ik hem niet meer kon helpen. Maar terugkijkend hebben we geweldige dingen bereikt voor onszelf en voor het tennis.”

In ieder geval weerlegt hij het idee dat er onenigheid is tussen de twee mannen, of dat hij zich ergert aan de woorden van zijn voormalige speler tijdens wedstrijden. “Mensen hebben de indruk dat onze relatie gecompliceerd was, maar dat is niet waar. De manier waarop hij zich soms uit op het veld tijdens wedstrijden heeft me nooit gestoord.” Hij voegt er nog aan toe: “Novak is, als alle camera’s uit zijn en hij meer zichzelf is, een goed mens met een groot hart. Ik ben altijd bereid geweest om voor hem te sterven als dat nodig was.”

Wat betreft de timing van deze scheiding noemt Ivanisevic de nederlaag op Wimbledon tegen Carlos Alcaraz (in vijf sets op een moment dat Djokovic op deze Grand Slam mikte), een keerpunt. Tijdens de Amerikaanse wedstrijden van afgelopen zomer voelde hij dat “het einde nabij was”, zoals hij het zelf zegt. In de Verenigde Staten tijdens dit seizoen besloten ze dat het het juiste moment was om afscheid te nemen. Ivanisevic gelooft dat de breuk beter eind 2023 had kunnen plaatsvinden, maar de kans deed zich niet echt voor. Die kwam in Miami, een paar maanden later.

(Lucile Alard/L’Équipe – via Tagtik/Pic : L'Equipe)

Ook dit kan u interesseren