Tagtik

"Deze pandemie is repetitie voor een volgende pandemie"

Volgens Anne-Mieke Vandamme, virologe en epidemiologe van de KU Leuven, moeten we de huidige pandemie met het coronavirus beschouwen als een repetitie... voor een volgende pandemie die er zeker zal komen. In een interview met De Morgen spreekt ze onder meer over twee mogelijke scenario's.

"Ofwel vinden we noch een antiviraal medicijn noch een vaccin dat echt goed werkt en slagen we er opnieuw niet in het virus binnen de perken te houden. Dan zorgt dit virus over een paar maanden voor een nieuwe pandemie", zo zegt de virologe over een eerste scenario.

In een tweede scenario komt er wel een medicijn en een vaccin, maar dan komt er een pandemie door een ander virus: "Op regelmatige tijdstippen ontsnapt er nu eenmaal iets uit de dierenwereld. En omdat onze wereld nu zo hypergeconnecteerd is, kan dat snel de hele wereld ronddraven."

Door deze pandemie te gebruiken als een repetitie voor een volgende, kunnen we volgens virologe Vandamme "een en ander aanpassen zodat we er voortaan beter tegen bestand zijn". Zij denkt dan bijvoorbeeld aan aanpassingen over onderwijs op afstand of over contacten tussen kinderen bij pandemieën.

(Fausto by Tagtik/Source: De Morgen/Picture: iXimus via Pixabay)

Ook dit kan u interesseren