Tagtik

3 verrassende recepten voor je ontbijt met aardbeien

We zien op veel plaatsen die lekkere rood blinkende aardbeien in bakjes liggen in de winkel. Dat betekent dat het aardbeiseizoen gestart is! Aardbeien zijn rijk aan vitamine C en vezels en zijn caloriearm. Ze bevatten koolhydraten, calcium, ijzer, natrium en vitamine B1 en B2.

Aardbeien zitten dus vol antioxidanten: deze voorkomen en vernietigen de schadelijke stoffen in ons lichaam, de zogenaamde radicalen.
Iedereen is wel fan van aardbeien: of het nu als tussendoortje is of als dessert in chocolade. Maar wist je dat aardbeien ook ideaal zijn om in je ontbijt te verwerken?

Met deze heerlijke en gezonde ontbijtjes geniet je nu al volop van die gezonde vruchten. Laat de zomer maar komen!

Aardbeiensmoothie
Nodig voor 2 personen: 500 ml amandelmelk – 2 handjes aardbeien – 4 el havermoutvlokken – 1 bevroren banaan – 4 ontpitte dadels – wat vanille-extract – snuifje kaneel
Bereiden: alle ingrediënten in de blender en mixen. Serveer in mooie glaasjes met een (half) aardbeitje er bovenop.
Je kan naar eigen smaak nog wat toevoegen: geraspte kokos, chocoladeschilfers, amandelschilfers …

Aardbeientaartje
Nodig: ricotta – aardbeien – maiswafels (of crackers, toast)
Bereiden: bestrijk je maiswafel met een laagje ricotta en bedek met halve aardbeitjes. Voor zoetbekken kan je wat honing toevoegen.
Aardbeien-noten yoghurtontbijtje
Nodig voor 2 personen: 75 g aardbeien – 200 g volle yoghurt – 15 g amandelen – 15 g walnoten – 1 el hennepzaad (of andere zaadjes) – 2 el havervlokken
Bereiden: haal de kroontjes van de aardbeien en snijd het vruchtvlees in stukjes. Verdeel de yoghurt in 2 schaaltjes en voeg er de havervlokken (of muesli), aardbeien, amandelen en walnoten toe. Strooi er het hennepzaad over en serveer.

Aardbeipannenkoeken
Bereiden: maak je pannenkoekenbeslag zoals je gewoon bent en blend wat aardbeien door het beslag (in dit geval mogen het ook diepvriesaardbeien zijn). Dit zorgt voor een apart rozig beslag; leuk voor kinderen! Gebruik dan verse aardbeien als topping.
Aardbeiensiroop
Nodig: aardbeien – suiker
Bereiden: snijd de gespoelde aardbeien in stukjes en doe ze in een kom. Strooi er volop suiker over en laat enkele uren trekken. Het vrijgekomen sap is heel lekker bij je havermoutontbijtje, op je pannenkoek, bij yoghurt … Je kan ook het sap samen met de aardbeitjes blenden; dan krijg je een iets dikkere siroop.

(FVDV for Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

FVDV

FVDV

Franco Vandevelde - Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren