Tagtik

Vladimir Poetin? "Een maniak die kickt op het lijden van anderen"

Marc Hayat, Parijse psychiater en psychoanalyticus, analyseert de werkwijze van het Russische staatshoofd.

Waarom streeft Vladimir Poetin, een sterke man in het Kremlin, koste wat het kost deze gewapende invasie van Oekraïne na? Waarom verzekert hij in al zijn toespraken dat Rusland inderdaad de “aangevallene” is en niet de aanvaller in deze oorlog waarin het land het tegen Oekraïne opneemt?

Marc Hayat beschrijft bij BFMTV de Russische president als een “maniak”, een “narcist” die zich verheugt over het “ongeluk van anderen”, en dus van de Oekraïners. Het is deze laatste, perverse dimensie die de specialist vooral zorgen baart. Hij heeft het zelfs over een “totale uitdroging van het hart, van affectiviteit”, evenals over een “pathologisch genot dat hij heeft van het ongeluk van anderen, van dit verlangen om te vernietigen”. De psychiater stelt vast dat Poetin de wereld ziet als een plek waarin hij zijn geweld, haat en terreur kan tot leven brengen.

Nog een donkere kant? De ‘narcistische band’ die bestaat tussen Poetin en het Russische volk. Elke dag vleit hij hem: “Jullie zijn een buitengewoon volk, jullie zijn buitengewoon, hij praat met hen over hun geschiedenis, de grootsheid van het Russische volk… en natuurlijk de oorlog die ze voerden tegen het nazisme.” Volgens de psychiater moeten we altijd “een dictator, een leider, scheiden van zijn volk”.

(Tagtik/Source: Seneweb/Illustration picture: Pixabay)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren