Tagtik

Controversiële overwinning van een Chinees op halve marathon

De organisatoren van de halve marathon van Peking hebben een onderzoek ingesteld na de controversiële overwinning zondag van een Chinese atleet die op beelden opzettelijk de steun van drie andere lopers lijkt te hebben gekregen om te winnen.

Op videobeelden van de race is te zien hoe de 25-jarige He Jie de Kenianen Robert Keter en Willy Mnangat en de Ethiopiër Dejene Hailu achter zich laat bij het naderen van de finish. Maar de laatste leek af te remmen en de Chinese atleet een teken te geven om door te gaan.

He Jie won goud op de marathon bij de Asian Games van 2023 met één seconde verschil. “We zijn bezig met een onderzoek en we zullen de conclusie aan het publiek bekendmaken zodra die bekend is”, zei een sportfunctionaris van de stad Peking op maandag. De organisator van de race bevestigde ook dat er een onderzoek was ingesteld.

Een aantal sportevenementen in China is de afgelopen jaren ontsierd door valsspelen. In 2019 werd een deelnemer aan de Xuzhou International Marathon (Oost-China) gespot en gefilmd op… een fiets.

(David Michel/L’Équipe via Tagtik/Pic : L'Equipe)

Ook dit kan u interesseren