Tagtik

Zeeman verlaat het wielrennen en gaat AZ leiden

Na 13 seizoenen aan het roer te hebben gestaan van de Visma-Lease a Bike verlaat Merijn Zeeman de wielerploeg aan het einde van het jaar om een nieuwe wereld te ontdekken, die van het voetbal: hij wordt sportief directeur van AZ Alkmaar.

Merijn Zeeman, die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de vele successen van de afgelopen jaren – waaronder de laatste twee zeges in de Tour de France van Jonas Vingegaard – maakt zich klaar om de bladzijde om te slaan. Na 13 jaar trouwe dienst zal hij op zijn 45e aan het einde van het seizoen in december stoppen bij de Nederlandse wielerploeg. Hij blijft echter wel actief in de profsport.

AZ Alkmaar, momenteel vierde in de Nederlandse competitie, maakte woensdag bekend dat Zeeman sportief directeur wordt. “Het is een moeilijke beslissing, die pijn doet in mijn hart,” zei Zeeman in een verklaring van de wielerploeg. Op de website van zijn nieuwe werkgever lichtte hij zijn beslissing verder toe: “Er staat een solide basis bij AZ. De sportieve en financiële organisatie is in de loop der jaren zorgvuldig opgebouwd. Vanuit deze sterke positie ga ik proberen een bijdrage te leveren om AZ de volgende stappen te helpen zetten. Na een aantal mooie jaren bij Visma kijk ik uit naar de volgende stappen in de voetbalwereld.”

(Hugues Sionis/L’Équipe via Tagtik/Pic : L'Equipe)

Ook dit kan u interesseren