Tagtik

Van der Poel: “Het gevaar, dat zijn de renners”

Mathieu van der Poel gaat zondag op zoek naar een tweede overwinning in Parijs-Roubaix. Na zijn overwinning in de Ronde van Vlaanderen in de trui van wereldkampioen vindt de Nederlander dat zijn seizoen nu al geslaagd is.

Na een paar dagen in de zon thuis in Spanje keerde Mathieu van der Poel donderdagmiddag terug naar België. Vóór de verkenning van de kasseien op vrijdagochtend nam de wereldkampioen, en grote favoriet, het nieuws van de week door: de chicane voor de Trouée d’Arenberg, de veiligheidsproblemen in het peloton na de grote valpartij in de Ronde van het Baskenland op donderdag en zijn ambities voor Parijs-Roubaix, die hij vorig jaar natuurlijk ook al won.

“Je hebt je ongenoegen op sociale media duidelijk gemaakt over de chicane voor Arenberg. Kun je ons er meer over vertellen?
Ten eerste vind ik het goed dat ze iets proberen. Maar naar mijn mening is de chicane niet de juiste oplossing en dit beslissen in de week voor de race is ook niet best. Het is duidelijk een van de gevaarlijkste plekken, dus het is goed dat ze erover nadenken om het te veranderen.

Wat zou een betere oplossing zijn?
Ik denk dat het een goed idee is om van die rechtse weg te komen. Ik heb mogelijkheden gezien voor de komende jaren die me best goed lijken, maar nu wordt de chicane nog gevaarlijker. Als je normaal gesproken op de 20e plaats Arenberg binnenkomt, is dat niet erg, dan zit je nog in de race, maar als je op de 20e plaats de chicane binnenkomt, denk ik dat iedereen na posities 5 tot 10 vast komt te zitten en dan verlies je makkelijk 30 seconden. Dus ik denk niet dat het de juiste oplossing is, maar als de meerderheid van de rijders er zo over denkt, dan sluit ik me daarbij aan.

Hoe kan Jasper Philipsen zondag winnen?
Ik denk dat als we een situatie kunnen creëren zoals vorig jaar, we er allebei beter van worden. Onze kracht is dat we allebei verschillende manieren hebben om races te winnen. Jasper heeft vorig jaar bewezen dat hij ook een van de favorieten is, hij was echt indrukwekkend. Vorig jaar hadden we geen pech in de wedstrijd en dat is erg belangrijk in Roubaix. We wonnen de eerste twee Monumenten van het seizoen, dus ik denk dat Roubaix een andere wedstrijd is dan wat we tot nu toe hebben gehad. Het is niet zo gemakkelijk om het verschil te maken als je de sterkste bent. Lidl-Trek heeft al laten zien dat het een goede tactiek heeft in deze klassiekers, maar we hebben ook meer renners die verder kunnen gaan in Roubaix dan in de andere wedstrijden. Als ploeg denk ik dat we hier sterker zijn dan in andere wedstrijden. Iedereen heeft het geweldig gedaan in de Ronde van Vlaanderen en we zijn nooit in paniek geraakt.

Wie is de 3e renner in je team die zou kunnen winnen?
Ik denk Gianni Vermeersch. Vorig jaar was hij ook supersterk (11e), maar hij was misschien een beetje te enthousiast (lacht hij) toen hij in de eerste groep zat. Roubaix is een van de vreemdste wedstrijden, de beslissing kan op elk moment vallen en ook tussen de kasseistroken. Voor Gianni kan het heel goed zijn om vooraan in een groep te zitten en niet achteraan voor ons te hoeven rijden. We hebben verschillende kaarten om uit te spelen.

Je hebt dit jaar al een Monument gewonnen, betekent dat dat je nu meer ontspannen bent?
Voor mij is het een speciaal jaar met de regenboogtrui. Tot nu toe ben ik erg blij met mijn prestaties. Vlaanderen winnen was mijn hoofddoel dit seizoen, dus alles wat er nu gebeurt, is een bonus. Maar het zou natuurlijk erg gaaf zijn om Roubaix weer te winnen.

Wat is jouw mening over wedstrijdveiligheid na de verschrikkelijke valpartij in Baskenland?
Ik denk dat het gevaarlijkste element in de wielersport de renners zelf zijn. Iedereen wil op dezelfde plaats vooraan zitten en dat is niet mogelijk. We kunnen veel dingen veranderen om het beter te maken, maar het zal nooit helemaal veilig zijn.

Wat is het belangrijkste dat moet veranderen?
Zoals ik al zei, zijn de renners het grootste probleem, maar ik doe daar zelf ook aan mee. Als je wilt winnen, moet je zijn waar iedereen wil zijn op cruciale momenten. Ik wil geen woordvoerder zijn omdat ik wereldkampioen ben, ik geef mijn mening als me erom gevraagd wordt, maar als de rest van het peloton er anders over denkt, zal ik volgen. Ik zal zondag proberen te winnen, met of zonder chicane.

(Alexandre Roos/L’Équipe via Tagtik/Pic : L'Equipe)

Ook dit kan u interesseren