Tagtik

Rusland beschuldigt IOC-voorzitter van samenzwering met Oekraïne

Rusland claimt dat er een complot is van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) om Russische sporters uit te sluiten. 

Rusland claimt dat er een complot is van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) om Russische sporters uit te sluiten. Maria Zakharova, woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, uitte de beschuldiging nadat twee Russen, bekend onder de namen Vovan en Lexus, een opname hadden gepubliceerd van een gesprek met Thomas Bach, voorzitter van het IOC, waarin hem ten onrechte werd wijsgemaakt dat hij met een Afrikaanse sportfunctionaris sprak.

Bach werd in het gesprek geciteerd toen hij zei dat het IOC een speciale commissie had opgericht om de media te controleren om er zo voor te zorgen dat Russische atleten die politieke verklaringen hadden afgelegd ter ondersteuning van hun regering, niet zouden mogen deelnemen aan de Olympische Spelen.

“We hebben ook aan Oekraïense voorgesteld – niet alleen voorgesteld, maar gevraagd – dat ze ons hun kennis over het gedrag van dergelijke (Russische) atleten of functionarissen ter beschikking stellen,” zou men Bach in het Engels kunnen horen zeggen op de opname.

In afwachting van de publicatie van deze audio verklaarde het IOC vorige maand al dat Bach het slachtoffer was van een “hoax”.

De Olympische instelling kondigde publiekelijk de oprichting aan van een beoordelingscommissie om te beoordelen of elke Russische of Wit-Russische atleet die gekwalificeerd is voor Parijs 2024 in aanmerking komt voor deelname. Om deel te mogen nemen, mogen atleten de oorlog in Oekraïne niet actief hebben gesteund en mogen ze niet onder contract staan bij een militair of veiligheidsagentschap.

(Jérémy Lafont/L’Équipe via Tagtik/Pic: L'Equipe)

Ook dit kan u interesseren