Tagtik

Onze favorieten voor de Ronde van Vlaanderen

De Nederlander Mathieu Van der Poel is de grote favoriet voor de 108e editie van de Ronde van Vlaanderen van zondag. Maar Mads Pedersen, Matteo Jorgenson en anderen kunnen ook winnen, afhankelijk van hoe de wedstrijd evolueert.

Mathieu Van der Poel (NED, Alpecin-Deceuninck)

In afwezigheid van Wout Van Aert en met een Lidl-Trek ploeg zonder een van zijn belangrijkste renners, Jasper Stuyven, na de valpartij van woensdag tijdens Dwars door Vlaanderen, lijkt de wereldkampioen vrije baan te hebben naar een derde overwinning in de Ronde. Met zijn overwicht in Harelbeke vorige week in de E3 Saxo Classic, een echte repetitie voor de Ronde van Vlaanderen, bewees hij dat hij er goed aan heeft gedaan om zo min mogelijk wedstrijden als voorbereiding te rijden: hij heeft slechts drie (weg)koersdagen in de benen.

Zijn vermoeidheid in de finale van Gent-Wevelgem, op het moment van de sprint tegen Mads Pedersen, is geen reden tot zorgen. Terwijl al zijn rivalen het  afgelopen woensdag uitvochten, met schade tot gevolg, bleef hij in alle rust ongeschonden.

Mads Pedersen (DEN, Lidl-Trek)

Mads Pedersen werd woensdag het slachtoffer van een verschrikkelijke valpartij, maar kwam er goed doorheen en mag zich gelukkig prijzen dat hij niet hetzelfde lot heeft ondergaan als zijn ploeggenoot Jasper Stuyven of Wout Van Aert. Hij weet nog steeds niet precies wat de gevolgen zullen zijn voor zijn lichaam en heeft al aangekondigd dat hij zondag niet 100% zal zijn. Maar de Deen heeft het allemaal al eerder gezien en we weten hoe goed hij in staat is om zichzelf te overtreffen als het moeilijk wordt. Hij kan psychologisch profiteren van het momentum van zijn overwinning in Wevelgem, waar hij de grote favoriet Mathieu Van der Poel versloeg.

Matteo Jorgenson (USA, Team Visma-Lease a Bike)

Zijn eerste overwinning in een Vlaamse semi-klassieker afgelopen woensdag in Dwars door Vlaanderen geeft hem misschien een sprankeltje hoop, vooral omdat hij het vorig jaar in zijn eerste optreden in de Ronde vrij goed deed (9e). En dan nog met een Spaanse ploeg, Movistar, die niet bijzonder goed is in dit soort wedstrijden. Dit jaar, in de kleuren van Visma, is hij vol vertrouwen, vooral sinds zijn overwinning in Parijs-Nice en dus in Waregem drie dagen geleden. De afwezigheid van Wout Van Aert en Christophe Laporte zal hem ook meer verantwoordelijkheid geven, maar die lijkt hij wel aan te kunnen.

Alberto Bettiol (ITA, EF Education-EasyPost)

We hebben de Italiaan niet meer zo op zijn gemak gezien op de Vlaamse wegen sinds zijn verrassende zege in de Ronde van Vlaanderen in 2019. Zelfs als zijn resultaten de afgelopen tien dagen uitbleven (hij viel uit in Harelbeke en eindigde 72e in Dwars door Vlaanderen), suggereert zijn aanvallende houding in de wedstrijd dat hij grote ambities heeft. Hij heeft ook het grote voordeel dat hij hier al gewonnen heeft.

Valentin Madouas (FRA, Groupama-FDJ)

De renner uit Brest kondigde aan dat hij zou komen om te winnen. Een zeldzame uitspraak, vooral voor een Fransman en dus moeten we die zeker vermelden. Hij heeft wel argumenten om zijn uitspraak te ondersteunen, niet in het minst het feit dat hij al eens op het podium is geëindigd (3e in 2022) en van deze wegen houdt. Hij begint ze goed te kennen en weet dat hij nu al kan profiteren van deze ervaring en zijn referentiepunten.

Matej Mohoric (SLV, Bahrein Victorious)

Ook al is de Sloveen minder op zijn gemak op de beklimmingen dan op de kasseien, kan de afwezigheid van echte concurrentie voor Van der Poel, vooral met de afwezige Visma-renners, hem paradoxaal genoeg een beetje meer vrijheid geven. Hij zal niet het meest in het oog worden gehouden, dus hij bevindt zich in een situatie waar hij van houdt.

Tiesj Benoot (BEL, Team Visma-Lease a Bike)

Net als Matteo Jorgenson rijdt de Belg de Ronde zonder zijn kopmannen Wout Van Aert en Christophe Laporte. Hij werd het slachtoffer van een valpartij aan het begin van de Vlaamse wedstrijden en is al goed hersteld. Anders zou hij niet zo sterk hebben gereden in de slotfase van Dwars door Vlaanderen. In negen optredens in de Ronde van Vlaanderen, uitgezonderd zijn eerste deelnames, is hij nooit lager dan 13e geëindigd. Het bewijs dat dit Monument hem ligt.

Stefan Küng (SUI, Groupama-FDJ)

Hoewel er van hem verwacht wordt dat hij aanstaande zondag in Parijs-Roubaix schittert, heeft de Zwitser vooral de laatste twee jaar ook geleerd om de kasseien en heuvels van Vlaanderen onder de knie te krijgen (5e en 6e in de Ronde sinds 2022). In een ongebreidelde wedstrijd zouden zijn uithoudingsvermogen en kracht hem bij de laatste renners in de finale kunnen brengen.

Tim Wellens (BEL, UAE Team Emirates)

Hij reed de afgelopen twee jaar voor Tadej Pogacar in de Ronde van Vlaanderen en dit jaar start hij als kopman van de UAE-ploeg, op wegen die hij perfect beheerst zonder er ooit zijn hoofddoel van te hebben gemaakt. Zijn 4e plaats vorige week in Harelbeke bewijst dat hij er niet alleen is om zomaar rond te peddelen in het peloton.

 (Redactie L'Equipe via Tagtik/Pic : L'Equipe)

Ook dit kan u interesseren