Tagtik

NBA kampioenschapsring Kobe Bryan wordt geveild

De ouders van Kobe Bryant zorgen voor controverse door een replica van zijn eerste kampioensring met de Lakers te veilen.

“Lakers”, “Wereldkampioenen”, “Bryant”. De woorden zijn meer waard dan het goud waarin ze zijn gegraveerd of de veertig diamanten waarmee ze zijn ingelegd. In 2000 gaf Kobe Bryant zijn vader Joe deze replica van de eerste kampioensring die hij met de Lakers won. Diezelfde ring is nu te vinden op de veilingsite Goldin.

Toen de Lakers het 17-jarige wonderkind in 1996 aantrokken, vergezelden zijn ouders en twee zussen hem naar Los Angeles, zo hecht was de familieband. In 1999 werd de jonge Kobe verliefd op een schoolmeisje, Vanessa Laine. Alles ging heel snel tussen hen. Te snel voor zijn ouders.

“Ik had liever gehad dat hij zijn tijd had genomen,” geeft zijn vader toe. Zijn zoon suggereerde dat zijn vader en moeder ook liever een zwarte vriendin hadden gehad dan een Latina. Ze waren niet aanwezig op de bruiloft in april 2001 en evenmin bij de NBA-finale een paar weken later, ondanks het feit dat die thuis in Philadelphia werd gespeeld.

Hun afwezigheid verklaart het trieste gezicht van Kobe die de Larry O’Brien Trofee omhelsde in de kleedkamer. Zijn ouders waren het jaar daarop er wel bij toen de Lower Merion High School een eerbetoon aan hem bracht, maar ze zaten ver uit de buurt van Vanessa. De band tussen het stel werd nog sterker na de geboorte van Natalia, hun eerste kind, in 2003.

Tien jaar later ontdekte Bryant dat tientallen souvenirs, waaronder de ring uit 2000 en een door de Lakers gesigneerde bal, zonder zijn toestemming waren geveild. “Als je geeft, geeft, geeft en ze nemen, nemen, op welk punt zeg je dan stop?” vroeg een “diep gekwetste” zoon zich op Twitter af.

Hij klaagde zijn vader en moeder aan, die een voorschot van 450.000 dollar hadden aanvaard om een huis in Las Vegas te kopen. De twee partijen bereikten een schikking: Joe en Pam mochten een paar spullen verkopen, maar moesten publiekelijk hun excuses aanbieden. Kobe vergaf hen echter niet. In 2016, na een laatste wedstrijd zonder zijn ouders op de tribune, vertelde hij ESPN magazine dat “onze relatie waardeloos is”.

Zijn tragische dood in een helikopterongeluk bracht Vanessa een beetje dichter bij haar schoonouders. In 2021 nodigde ze hen uit voor de opname van haar man in de Hall of Fame. “Pam en Joe, bedankt dat jullie Kobe hebben opgevoed om uitzonderlijk te zijn,” vertelde ze hen. Drie jaar later besloten ze een van de geschenken die hun kind had achtergelaten te verkopen. Kopers hebben tot zaterdag 30 maart de tijd om een bod uit te brengen. Naar verwachting zal de ring meer dan 140.000 dollar opbrengen.

Ook dit kan u interesseren