Tagtik

Duizenden gevangenen ontsnappen: chaos in de straten

De regering van Haïti heeft de noodtoestand uitgeroepen naar aanleiding van de gewelddadige confrontaties die er plaatsvonden. Duizenden gevangenen zouden daarbij ontsnapt zijn uit de gevangenis.

Sinds de moord op president Jovenel Moïse in 2021 is de veiligheidssituatie in het arme land volledig uit de hand gelopen. De beruchte bendeleider Jimmy Chérizier, een voormalige politieagent, riep de misdaadbendes op om zich te verenigen en premier Ariel Henry omver te werpen. Na die oproep brak de hel los in de hoofdstad.

Volgens de VN lijdt de helft van de 11 miljoen inwoners van Haïti honger. Waarnemers schatten dat de hoofdstad Port-au-Prince voor 80 procent in handen is van criminele bendes, die hun invloed ook buiten de stad steeds verder uitbreiden.

Bij een raid door gewapende bendes op de grootste gevangenis in de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince, wisten zaterdagavond volgens meerdere media duizenden gevangenen te ontsnappen uit de overvolle penitentiaire inrichting. Er zouden bij de aanval op de gevangenis eveneens doden en gewonden zijn gevallen.

In een poging om de rust te laten wederkeren heeft de regering tot en met woensdag een avondklok van 18 uur tot 5 uur ’s ochtends ingevoerd.

(Tagtik/Source: Reuters - NBC - Telegraph - Nieuwsblad/Illustration: Photo by Daniel on Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren